Beginpagina > ’Samen’ vereenvoudigen


’Samen’ vereenvoudigen

vrijdag 24 augustus 2007

Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging, Geert Bougeois, en Vlaams minister voor Cultuur, Jeugd en Sport, Bert Anciaux, lanceerden, samen met de Verenigde Verenigingen, in oktober 2006 de campagne ‘samen vereenvoudigen voor vrijwilligers en verenigingen’. Knelpunten en suggesties, gemeld tot eind mei 2007, zijn gebundeld in een eindrapport.

Rapport samen vereenvoudigen

Alle Vlamingen die via hun vereniging geconfronteerd werden met tijdrovende, onduidelijke of overbodige administratieve procedures, werden in een eerste fase uitgenodigd deze problemen te signaleren en praktische oplossingen aan te brengen. In een tweede fase werden de gesignaleerde knelpunten voorgelegd aan de lokale adviesraden. De lokale adviesraden zijn -volgens de Vlaamse overheid- het ideale forum om te checken in welke mate Vlaamse verenigingen de gesignaleerde administratieve overlast erkennen en ermee geconfronteerd worden.

Dit alles wordt gepresenteerd in een eindrapport. Deel 1 bestaat uit een analyse van de ontvangen meldingen. Deel 2 is een analyse van de bevragingen van de lokale adviesraden. In een laatste deel worden de knelpunten en voorgestelde oplossingen besproken.

Enkele resultaten

153 meldingen (van de 177) werden verder verwerkt. De lokale adviesraden erkennen een aantal knelpunten als problematisch: vrijwilligers weten niet aan welke verplichtingen ze moeten voldoen (85 % van de adviesraden erkennen dit probleem); het is moeilijk om een compleet overzicht te krijgen van alle relevante subsidies (78 %); de SABAM-vergoeding en de billijke vergoeding moeten apart worden betaald (75 %); verenigingen zijn te weinig op de hoogte van de bepalingen in de vzw-wetgeving (74%); organisatoren van evenementen weten vaak niet aan welke verplichtingen ze moeten voldoen (74 %); de SABAM-regelgeving maakt geen onderscheid naar soort vereniging of soort activiteit (69%); de vrijwilligerswet legt een aparte verzekering voor de vrijwilliger op (67%); identificatiegegevens moeten herhaaldelijk aan verschillende of dezelfde instanties worden meegedeeld (62%). Opvallend is dat de meeste knelpunten zich situeren op federaal niveau!

‘Samen’ vereenvoudigen

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Spirit) drong er in een parlementaire vraag aan minister Anciaux op aan om de resultaten van het rapport ook op federaal niveau op te nemen. Bert Anciaux benadrukt dat enkel bij een ‘samen’-werken tussen de Vlaamse en de Federale overheid eenduidige maatregelen getroffen kunnen worden die de administratieve planlast écht verminderen. Anders is het dweilen met de kraan open...

En verder?

De knelpunten zullen doorgegeven worden aan het overheidsniveau waarop ze betrekking hebben. Op Vlaams niveau zal een werkdocument (met actieplan) opgesteld worden. Dit zal nauw opgevolgd worden door de Verenigde Verenigingen en de ministers Anciaux en Bourgeois.

Rapport inkijken?

Het rapport is te downloaden in de rechterkolom van deze website of kan ingekeken worden via de website van Samen Vereenvoudigen. Online of telefonisch bestellen (02/553 17 11) is mogelijk.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA