Beginpagina > Vrind 2007-rapport


Vrind 2007-rapport

vrijdag 24 augustus 2007

Het Vrind-rapport editie 2007 is beschikbaar. Het bevat tal van cijfergegevens over de verschillende bevoegdheidsdomeinen van de Vlaamse overheid, een contextanalyse en een synthese. Cijfers over de sociaal-culturele sector komen ook aan bod.

Sociaal-culturele sector

In 2005 werden 43 verenigingen (waarvan 2 met een startsubsidie), 14 migrantenverenigingen, 39 vormingsinstellingen en 32 bewegingen gesubsidieerd. Het aantal afdelingen van de verenigingen vertoont een opvallende groei! De 34 verenigingen met in totaal 12.471 afdelingen vertonen een stijging van 400 afdelingen ten opzichte van 2004. De meeste afdelingen (berekend per 1000 inwoners) bevinden zich in Oost- en West-Vlaanderen. Enkel in Vlaams-Brabant en Antwerpen is er een stijging van het aantal afdelingen ten aanzien van 2003.

Cultuurparticipatie

Het pact van Vilvoorde stelt dat tegen 2010 de helft van de Vlamingen zich een ‘cultuurparticipant’ moet voelen. Dit betekent dat 50% van de Vlaamse bevolking minstens enkele keren per jaar -en niet op toevallige wijze- deelneemt aan een culturele activiteit. In 2006 is dit 35,8%. Dit is een duidelijke stijging tegen 2004 (33,4%), maar een lichte daling ten aanzien van 2000 (38,7%). Zelfs als het bioscoopbezoek mee opgenomen wordt in de berekeningen kan men net niet voldoen aan het pact van Vilvoorde: 46,6% in 2006. De participatiegraad is het hoogst bij hoog opgeleiden. De sociaal-culturele sector vertoont een lichte stijging wat betreft de participatie aan het verenigingsleven. Dit is geen structurele stijging. Een duidelijke trend is merkbaar: klassieke sociale verenigingen, bestaande uit een mix van hoog en laag opgeleiden, verbrokkelen en er duiken nieuwe types verenigingen op. Deze laatsten hebben een publiek met vergelijkbare opleidingsniveaus en belangstellingspatronen. Deze verenigingen fungeren niet langer als ontmoetingsplaats tussen verschillende sociale groepen.

Niet enkel cijfers

Het rapport is niet enkel een weergave van cijfergegevens. De demografische en macro-economische ontwikkelingen worden geschetst, alsook de sociaal-culturele context van Vlaanderen. Het Vrind 2007-rapport gaat de uitdaging aan om globale tendensen aan te geven. Luk Bral, projectcoördinator, maakt hierbij wel de volgende opmerking: “Ruimte voor grondige en diepgaande analyses is er niet in een publicatie die alle bevoegdheidsdomeinen van de Vlaamse overheid in beeld wil brengen. Hier en daar worden wel de eerste aanzetten voor mogelijke verklaringen gegeven.”

Meer info

De volledige publicatie en de afzonderlijke hoofdstukken kan u consulteren op de website van de studiedienst van de Vlaamse regering. De cijfergegevens zijn onder de vorm van exceltabellen afzonderlijk downloadbaar. Het rapport kan besteld worden tegen de kostprijs van 15 euro via ’publicaties studiedienst Vlaamse Regering’.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA