Beginpagina > Zelfevaluatie in de volwassenenvorming


Zelfevaluatie in de volwassenenvorming

dinsdag 25 september 2007

Sealll is een acroniem voor het project "Self Evaluation in Adult Life Long Learning". Het betreft een Grundtvig 1-project dat zowel de kwaliteit van het onderwijzen en het leren als de kwaliteit van de organisatie en het management in Levenslang Leren wil verhogen door het promoten en ondersteunen van zelfevaluatie. De Landcommanderij Alden Biesen had het voorrecht om het Sealll project te coördineren met 9 partners uit 8 verschillende landen (Nederland, België, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Turkije en Zweden en Litouwen). Zij stelden op 21 september tijdens een slotconferentie in Brussel hun projectresultaten voor.

3Nadruk op “zelf”3 Zelfevaluatie is te onderscheiden van een externe evaluatie of inspectie doordat de evaluatie zelf wordt georganiseerd en dus een zelfregulerend karakter heeft. De “zelf” in zelfevaluatie kan een actor zijn of een groep van actoren (cursisten in een klas, personeelsteam..). Evaluatieprocessen gebaseerd op externe opgelegde indicatoren waarbij legitimiteit en erkenning op het spel staan, worden door Sealll als extern beschouwd, zelfs als ze gedeeltelijk intern georganiseerd zijn. De vraag luidt hoe een zelfevaluatiesysteem van onder uit aansluiting vindt op het het nieuwe opgelegde evaluatiesysteem binnen het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk dat uitwerking krijgt vanaf 2008.

3Dialoog3 Het creëren van een cultuur van zelfevaluatie in een organisatie is geen sinecure. Het vergt een open, participatieve en democratische sfeer. De basisingrediënten voor zelfevaluatie zijn openheid, dialoog, teamwork, feedback en reflectie. Reflectie slaat op het reflecteren over de eigen organisatie binnen het eigen team maar ook met externen (stakeholders...).

3Waarom zelfevaluatie?3 De functies van een zelfevaluatieproces kunnen veelzijdig zijn. Zelfevaluatie verschaft meer informatie en gegevens over de oorsprong van problemen. Het biedt mensen de kans om zich te uiten, klachten en wensen met elkaar te delen. De zelfevaluatie kan ook gebruikt worden om de buitenwereld het bewijs te leveren van de kwaliteit van de organisatie en het geleverde werk. Zelfevaluatie houdt vaak een inschatting van behoeften in of een inventarisatie van verwachtingen. Kortom, het is de bedoeling dat een organisatie leert van het proces en de dynamiek van zelfevaluatie en zichzelf verbetert. Daarom moet zelfevaluatie leiden tot besluiten en conclusies die moeten uitgevoerd worden en waarover gecommuniceerd moet worden.

3Leerproces3 Sealll beoogt geen kant-en-klare evaluatie-instrumenten met indicatoren om af te vinken, maar focust op zelfevaluatie als een leerproces. Sealll benadert zelfevaluatie van onder uit en wil initiatiefnemers in het uitvoeringsproces van hun eigen evaluatie begeleiden. In de toekomst hoopt Sealll trainingsdagen te kunnen organiseren over zelfevaluatiemethoden en de website www.Sealll.eu verder aan te vullen met goede praktijkvoorbeelden en educatief materiaal. De handleiding die gratis te downloaden is van de projectwebsite biedt een kader en praktisch materiaal om het pad naar de zelfevaluatie te vinden. De sociaal-culturele vormingsinstelling Inverde heeft alvast gebruik gemaakt van de zelfevaluatietechniek om haar cursussen natuur-, bos- en landschapsbeheer te evalueren. Het interessante praktijkvoorbeeld werd toegelicht tijdens één van de workshops op de slotconferentie.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA