Beginpagina > De ene index is de andere niet


De ene index is de andere niet

maandag 22 oktober 2007

Het waren opnieuw moeilijke weken voor de sociaal-culturele organisaties. Tijdens de zomermaanden werd duidelijk dat er iets schortte aan de indexering van de subsidie-enveloppen voor het jaar 2006. De FOV signaleerde dat maar liefst 1 miljoen euro was onthouden aan de sector. Iedereen zenuwachtig dus en de messen geslepen. Het probleem is nog niet opgelost. De zoektocht naar de juiste toepassing van artikel 47 van het decreet is volop bezig. Parlementair vraagwerk van Jos Stassen (Groen!), Dany Vandenbossche (SPA) en Paul Delva (CD&V) noopten minister van Cultuur Anciaux tot zeer technisch weerwerk. Wat is immers het verschil tussen de gezondheidsindex en een gecorrigeerde gezondheidsindex?

Bestaan er twee gezondheidsindexen?

In het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk bepaalt artikel 47 dat de gezondheidsindex wordt toegepast op de subsidie-enveloppen. Een lagere indexering van deze enveloppen voor het werkjaar 2006 in vergelijking met het werkjaar 2005 bracht de bal aan het rollen. Er is iets met die index. De FOV-organisaties probeerden te achterhalen hoe de vork aan de steel zat. Uiteindelijk moest het parlement bijspringen om het probleem echt in de aandacht te krijgen. Op 4 oktober stelde Jos Stassen (Groen!) in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement een vraag om uitleg. Twee parlementairen van de meerderheid, Dany Vandenbossche (SPA) en Paul Delva (CD&V) sprongen hem bij. Minister Anciaux repliceerde met een zeer gedetailleerd en technisch antwoord. Volgens hem houdt artikel 47 van het decreet in dat een specifieke en door Financiën vastgelegde indexformule wordt toegepast voor de sociaal-culturele volwassenensector.

Gecorrigeerde gezondheidsindex

In de Vlaamse Gemeenschap zouden 56 verschillende indexen worden toegepast, verschillend naar gelang van bepaalde bepalingen in decreten en reglementen. In de sociaal-culturele volwassenensector wordt de subsidie-enveloppe opgesplitst in een loonkrediet en een werkingskrediet. Op beide kredieten wordt een verschillend indexeringspercentage toegepast. In globo wordt de enveloppe jaarlijks met 1,78125 percent geïndexeerd. Volgens de minister resulteert de toepassing van deze gecorrigeerde gezondheidsindex in de vaststelling dat de organisaties in de periode 2004-2006 iets meer dan 100.000 euro teveel aan subsidies kregen. Voor de FOV, die de zuivere toepassing van de gezondheidsindex voorstaat, zou in tegenstelling een goeie 300.000 euro te weinig zijn uitgekeerd. De FOV en de overheid zijn momenteel over de indexeringsproblematiek in overleg. Het is immers belangrijk dat de juiste indextoepassing wordt uitgeklaard. De FOV gaat ook in op de uitnodiging van de minister om rond het dossier van de levensduurte en de weerslag hiervan op de sector van het sociaal-cultureel werk een gestoffeerde bundel samen te stellen. Die levensduurtebepaling moet in het gewijzigde decreet immers zorgen voor een gevoelige budgetstijging per beleidsperiode.

[(Het verslag van de Commissie Cultuur over de indexproblematiek is te consulteren in de rechterkolom.

Wie zich in de gerezen indexproblematiek nader wil verdiepen, kan bij de FOV een korte, met cijfers onderbouwde toelichting opvragen.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA