Beginpagina > Nieuw format profielen beroepscompetentie


Nieuw format profielen beroepscompetentie

vrijdag 30 november 2007

Sinds 1997 bestaat in de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) een onderzoeksploeg die beroepscompetentieprofielen en beroepenstructuren maakt. De aanleiding was de discussie tussen de sociale partners en de sector onderwijs over de gebrekkige aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Intussen werd een nieuw format voor de beroepscompetentieprofielen uitgewerkt. Hierover hield de SERV een informatievoormiddag op dinsdag 27 november.

3Nieuw format3 De beroepscompetentieprofielen die de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs moeten optimaliseren, beschrijven de taken binnen een beroep en de competenties die nodig zijn om dat beroep goed te kunnen uitoefenen. Ondertussen is het werkgebied van de onderzoeksgroep ook uitgebreid met beroepenstructuren - een geordend geheel van beroepen binnen een sector- en een informatiebank over beroepen en sectoren. Om beroepenstructuren en competentieprofielen te maken volgens de methode en het format van de SERV, sluit de SERV samenwerkingsakkoorden met de sociale partners uit de sectoren, met beroepsverenigingen en met sectorale opleidingsfondsen.

3Door wie gebruikt?3 De beroepscompententieprofielen worden door onderwijs- en opleidingsverstrekkers gebruikt om ondermeer hun opleidingsaanbod en inhoud beter af te stemmen op de verwachtingen van de arbeidsmarkt. De profielen worden op de arbeidsmarkt gebruikt bij bijvoorbeeld selectie- en functioneringsgesprekken en bij opleidingsplannen. Voor het individu zijn de profielen een bron van informatie over de inhoud van het beroep, de verwachtingen, de manier waarop het beroep moet uitgeoefend worden. Andere gebruikers van de profielen zijn ondermeer VDAB, sectorale opleidingsfondsen, centra voor deeltijds onderwijs, centra voor volwassenenonderwijs en Syntra.

3Europees project: Euroccupations3In mei 2006 is het Europees project Euroccupations van start gegaan. Het betreft de ontwikkeling van een databank met meer dan 1500 beroepen verspreid over alle sectoren. In dit project worden deze beroepen beschreven voor acht verschillende landen. De database maakt het mogelijk zowel opleidingsstructuren als beroepsstructuren en beroepsinhouden binnen Europa te vergelijken. Meer informatie over dit project is terug te vinden op www.euroccupations.org.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA