Beginpagina > Hete hangijzers van integrale kwaliteitszorg (IKZ)


Hete hangijzers van integrale kwaliteitszorg (IKZ)

donderdag 20 december 2007

Na meer dan vijf jaar werken aan de implementatie van IKZ in het sociaal-cultureel werk organiseerde Kwasimodo vzw op 14 december een studiedag over drie hete hangijzers van IKZ: strategische planning, het evalueren van agogische processen en tenslotte meten en weten. In overleg met drie andere steunpunten in het sociaal-culturele werkveld - SoCiuS, het Forum voor Amateurkunsten en het Vlaams Centrum voor Volkscultuur - werden tijdens drie workshops enerzijds vragen en knelpunten geïnventariseerd, anderzijds praktijkvoorbeelden voorgesteld.

Ignace Van Dingenen, directeur Kwasimodo, gaf in zijn inleiding een aantal bedenkingen weer. “Het implementeren van IKZ zal in de toekomst in bepaalde sectoren niet meer opgevolgd worden via regelgeving. De mate van invoering van een eigen IKZ-systeem zal door de overheid wel opgevolgd worden. Maar wat gaat de overheid opvolgen en welke verwachtingen heeft zij?” “Bestaat niet het gevaar dat het werken aan kwaliteit op lange termijn ten koste gaat van de kwaliteit aan het werk? De zoveelste paradox in het sociaal-cultureel werk?”, aldus Van Dingenen.

3Strategische planning en IKZ3In deze workshop lag het accent op het belang van het gepaste kwaliteitsniveau van ondersteunende processen (bijvoorbeeld informatieverzameling, communicatie, overleg...) voor het schrijven van een strategisch beleidsplan. Enkele kwaliteitsaspecten inherent aan het proces van strategische beleidsplanning werden meegegeven aan de deelnemers.

3Evaluatie van agogische processen3 Hoewel het principe van het evalueren van agogische processen verbeterprocessen vooropstelt, leidt het in de realiteit vaak tot verstarring en inspectievrees. "Evalueren is waardevol voor de ontwikkeling van de agogische praktijk, ook in een tijd van actieve bemoeienis door bestuurders". Dit is de stelling die Erik Kats, doctor aan de universiteit van Leiden, Platform Opleiding, Onderwijs en Organisatie, poneerde tijdens de workshop.

3IKZ en meten3 Cor Geurs, medewerker bij Kwasimodo, benaderde tijdens deze sessie een aantal knelpunten en uitdagingen over het meten in sociaal-culturele organisaties. Het ging ondermeer over:

  • de kloof tussen het formuleren van doelstellingen in een beleidsplanningsproces en het meten in de praktijk is te groot
  • het formuleren van doelstellingen versus het plannen van acties blijft een moeilijk onderscheid. Meetgegevens worden vaak vertaald in resultaatsverbintenissen.
  • het meten wordt vaak gezien als een middel om aan de buitenwereld te tonen hoe goed men is. Het interne leerproces komt te weinig aan bod.
  • het verzamelen van meetgegevens voor een organisatie heeft niet altijd dezelfde finaliteit als de gegevens voor financiers.

De conclusies van de studiedag worden later in een verslagboek neergeschreven en bieden stof om het jaaractieplan van Kwasimodo bij te sturen. Meer informatie hierover vindt u op www.kwasimodo.be


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA