Beginpagina > Een brede waaier van praktijken


Een brede waaier van praktijken

donderdag 31 januari 2008

Op 25 januari organiseerde SoCiuS een actieve denk- en ontmoetingsdag voor alle educatieve medewerk(st)ers uit de dertien Vormingpluscentra om te netwerken, elkaar te informeren, te inspireren en te reflecteren over de eigen praktijk.

3Praktijkvoorbeelden gebundeld3

De 13 volkshogescholen bieden een waaier van leerpraktijken aan. 38 concrete leerpraktijken werden gebundeld en geanalyseerd. De bundeling beschrijft zowel korte als langdurende activiteiten, activiteiten met grote groepen en met relatief kleine groepen, activiteiten met de focus op persoonsgerichte thema’s of op maatschappelijke thema’s. Expliciete leerprocessen, maar ook gewoon leuke of ontspannende activiteiten komen aan bod. De aangereikte praktijkvoorbeelden gaven aanleiding tot het formuleren van een aantal stellingen (zie rechterkolom). In kleine groepjes werd over deze stellingen gedebatteerd. Nadien vond een ‘indicatieve’ stemming plaats.

3Ik weet wat jij niet weet3

In de namiddag werden 5 workshops aangeboden. De workshop ‘ik weet wat jij niet weet’ werd gegeven door Luc Verheijen (Kessels & Smit, The Learning Company). Hij verdedigde de stelling dat ervaringskennis het best kan overgedragen worden zoals deze gedurende de loopbaan ontstaat: in directe interactie met collega’s. De deelnemers reageerden kritisch op de stelling van de lesgever: het gehele leerproces van een werknemer overlaten aan ‘ervaringsleren’ was voor de meesten niet realistisch. Heel wat vragen werden gesteld:" Moet bepaalde kennis niet expliciet ‘aangeleerd’ worden? Zo ja, hoeveel kennis dan en welke laat je over aan de ‘interactie’? Wat moet je doen bij het in dienst treden van een nieuwe medewerker? Is verwijzen naar de documenten van de ex-werknemer voldoende of laat je best alles over aan het ’ervaringsleren’? Hebben de andere collega’s een verantwoordelijkheid in zijn of haar leerproces?" Tijdens een sessie ‘speed dating’ wisselden de aanwezigen ideeën uit rond concrete ‘cases’ uit het werkveld. Er werd ingegaan op het vraagstuk hoe je kan voorkomen dat kennis binnen je organisatie verloren gaat.

3Warm water?3

Moet elke Vormingplus het warm water opnieuw uitvinden? Deze studiedag was geslaagd in die zin dat het een manier was om de expertise die aanwezig is binnen de 13 volkshogescholen open te breken en onderling te delen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(20.5 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA