Beginpagina > Hoorzitting over ingediende wijzigingsdecreet


Hoorzitting over ingediende wijzigingsdecreet

vrijdag 15 februari 2008

De Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media hield op 12 februari een hoorzitting over de ingediende wijziging van het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Vertegenwoordigers van de FOV, SoCiuS, het Rekenhof en de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding kwamen aan het woord.

3De FOV en SoCiuS3

De FOV koos ervoor om het bestaande decreet te evalueren en dus trouw te blijven aan de contouren en de basisopties van het decreet van 2003. “De sector is in voortdurende ontwikkeling, maar deze ontwikkeling heeft ook nood aan een relatief stabiel beleidskader zodat nieuwe opportuniteiten zich in de luwte van een stabiele regelgeving kunnen ontwikkelen”, aldus Peter Warson, voorzitter van de FOV. Hij benadrukte in zijn tussenkomst dat deze decreetswijziging een groot draagvlak heeft. De 128 FOV-lidorganisaties werden –via het maandelijkse vergadersysteem van de FOV- op systematische wijze geconsulteerd.
Hugo De Vos, directeur van de FOV, vermeldde de positieve verworvenheden, gaf duiding bij enkele technische onjuistheden, vroeg naar vier concrete amendementen en uitte tenslotte enkele bekommernissen. In de loop van zijn betoog sneed hij nog even de blijvende pijnpunten aan.
De invulling die in de regelgeving gegeven wordt aan niet-formele educatie is te strikt. Heel wat praktijken die aansluiten bij de sociaal-culturele methodiek worden door deze stikte invulling uitgesloten. SoCiuS formuleerde het als volgt: “Nog altijd wordt de niet-formele educatie in hoofdzaak in het decreet gerelateerd aan de heilige drievuldigheid “autonome levenssfeer”, “vrijwillige deelname” en “open aanbod”. In het wijzigingsdecreet stellen de indieners terecht dat het aansluiten bij de leefwereld van de mensen een ultiem uitgangspunt is. Het aanspreken en activeren van individuen en groepen in één of meerdere bestaansdimensies en in hun diverse leefsituaties valt niet helemaal te rijmen met deze drievuldigheid. Ons inziens vormt de omschrijving van de sociaal-culturele methodiek, de educatieve functie en het informeel leren, voldoende duidelijk waar het sociaal-cultureel volwassenenwerk zich onderscheidt van de formele educatie.”
De FOV vindt het geen goede zaak dat bewegingen niet erkend worden. In het verslag van het Rekenhof over de subsidiebepaling in het kader van het sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt dit knelpunt ook aanhangig gemaakt.
SoCiuS onderstreepte het belang van voldoende middelen voor vernieuwing en experimenten. Jos Pauwels, voorzitter van SoCius, wees erop dat het huidige decreet sterk uitgaat van een sectorale benadering en dat dit nog wordt versterkt door de decreetswijziging. “Dit kan gevolgen hebben voor de gemeenschappelijkheid of de sokkel en het draagvlak voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Niet in wat ons onderscheidt, maar in wat ons bindt, kan de kracht van het sociaal-cultureel volwassenenwerk liggen.”

3Het Rekenhof3

Het Rekenhof formuleerde twee –terechte- bedenkingen bij het wijzigingsdecreet. Er is geen procedure voorzien waardoor het ingediende beleidsplan kan worden goedgekeurd/afgekeurd. Het Rekenhof betreurt eveneens dat tijdens de lopende beleidsperiode er geen mogelijkheid is om in te grijpen indien het beleidsplan niet wordt uitgevoerd.

3De Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding3

Jan De Braekeleer toetste, als vertegenwoordiger van de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding en als voorzitter van de Commissie Volksontwikkeling, de ingediende tekst
(1) aan het advies betreffende de evaluatie van het decreet van 4 april 2003, goedgekeurd in de vergadering van 22 november 2006, en
(2) aan de evaluatie door de Commissie Volksontwikkeling van de voorlopige versie van de voorliggende tekst van 23 april 2007.
Hij stipte aan welke aanbevelingen gerealiseerd zijn, welke onvoldoende gerealiseerd zijn en welke niet gerealiseerd zijn. Hij zette de positieve elementen, de tekorten en de bezorgheden op een rij.

3En verder?3

Tijdens de vergadering van de Commissie Cultuur van 14 februari wordt het wijzigingsdecreet besproken en gestemd. Na de plenaire goedkeuring kan het uitvoeringsbesluit uitgewerkt worden.

In de rechterkolom vind je de tussenkomsten van Socius, de FOV en de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA