Beginpagina > De kogel is door de kerk


De kogel is door de kerk

donderdag 6 maart 2008

Tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement op woensdag 5 maart werd het wijzigingsdecreet voor de sociaal-culturele volwassenensector goedgekeurd. Het is nu wachten op het uitvoeringsbesluit.

76 stemmen voor, 28 onthoudingen

Het decreet werd aangenomen met 76 stemmen voor en 28 onthoudingen van de Vlaams Belang-fractie.

Waardering voor de sector

De verschillende fracties in het parlement spraken unisono hun waardering voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk uit en bleken over het algemeen behoorlijk tevreden met het vernieuwde decreet.

Bart Caron (Spirit) benadrukte het “onwaarschijnlijke belang” van het verenigingsleven voor Vlaanderen en toonde zich met name tevreden over de meer transparante en eenvoudige beoordelingsprocedures die nu in het decreet vervat zijn.
Hilde De Lobel (Vlaams Belang) lichtte toe waarom haar fractie zich zou onthouden bij de stemming over het decreet. Het ontbreken van de mogelijkheid om bewegingen te erkennen en de vermeende vaagheid van sommige termen in het decreet zijn voor haar fractie een struikelblok. Ook de mogelijkheid tot subsidiëring van engagementen ten aanzien van de beleidsprioriteiten van de Vlaamse regering zijn in de ogen van het Vlaams Belang een vorm van opgelegde gezagstrouw. Ten slotte hekelde de fractie de in hun visie onbeperkte uitzonderingsmaatregelen voor migrantenverenigingen.
Paul Delva stelde namens de CD&V dat dit decreet geen eindpunt is en dat er rekening gehouden moet worden met de resterende bekommernissen van de FOV. Hij pleitte ook voor een spoedige en correcte uitvoering van het decreet met vooral een juiste indexering van de subsidie-enveloppen, want “indexering is geen gunst, maar een recht”.
Jos Stassen (Groen!) was tevreden met het resultaat, maar toonde zich bezorgd over de toekomst van de sector. In zijn ogen is de interesse van de politiek voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk aan het tanen. Hij riep dan ook op om de sector te steunen tijdens de middelendebatten in de volgende legislaturen.
Piet De Bruyn (N-VA) loofde op zijn beurt de democratische en participatieve wijze waarop het decreet tot stand gekomen is. Hij kaderde de voorbije en toekomstige samenwerking, uitwisseling en interactie tussen sector en overheid binnen de goede voornemens die eerder, eind 2006, in het charter tussen de Vlaamse overheid en het middenveld waren opgenomen. De Bruyn pleitte tenslotte voor een consequente budgettaire vertaling van de maatschappelijke waardering voor de sector.

Groen licht voor de uitvoering

Nu het decreet aangenomen is kan minister Anciaux zeer spoedig het uitvoeringsbesluit door de administratieve molen jagen. Tegen de zomer aan zal het decreet volledig operationeel zijn. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de eerste visitatiebezoeken bij de organisaties dan vanaf het najaar plaatsvinden.

Zin in documentatiemateriaal?
In de rechterkolom vind je de tekst van het decreet samen met alle voorbereidende en begeleidende documenten.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(530.6 kB)

(617.1 kB)

(213.2 kB)

(540.9 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA