Beginpagina > Resultaten mediorenonderzoek


Resultaten mediorenonderzoek

maandag 21 april 2008

Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender onderzocht in zijn regio, in samenwerking met de Arteveldehogeschool, de specifieke kenmerken van medioren en hun behoeften aan vorming. De resultaten werden op 11 april tijdens een studiedag gepresenteerd. Herman Konings, trendwatcher, reflecteerde over de onderzoeksresultaten.

Vrije tijd: een én-én-verhaal

Het onderzoek van Joke Knockaert, onderzoekster aan de Arteveldehogeschool, richt zich op medioren (mensen tussen 46 en 64 jaar). Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat medioren heel wat tijd en geld hebben. Het besteedbaar inkomen van deze bevolkingsgroep is beduidend hoger dan dat van de vorige generatie medioren. Bovendien zijn tussen 2006 en 2010 een miljoen medioren niet meer aan het werk. Deze personen beschikken bijgevolg over extra tijd.

Medioren zijn kritisch en veeleisend. Hun voorkeur gaat uit naar kortlopende engagementen. Op die manier kunnen ze heel wat activiteiten combineren. Te gespecialiseerde vorming geniet niet hun voorkeur. Ze zijn kritisch over de uitnodiging, het programma en de gebruikte werkvormen. De 46- tot 64-jarigen stellen het op prijs als na de vorming de mogelijkheid wordt geboden voor een drankje. Bruikbare ICT-toepassingen, andere culturen, reizen, kunst en kunstbeleving, geschiedenis, opvoeding, familie, gezondheid, kwaliteitsvol leven en ecologie worden onder andere aangegeven als interessante vormingsonderwerpen.

Herman Konings

Herman Konings reflecteerde als ‘trendwatcher’ over de onderzoeksresultaten. Hij sprak -in tegenstelling tot Joke Knockaert- van ’babyboomers’, mensen tussen 50 en 65 jaar. Aan de hand van uitdagende info en opvallend cijfermateriaal, lokte hij heel wat reacties uit bij de aanwezigen.

Kanttekeningen

Slechts een beperkt aantal medioren werd betrokken bij het onderzoek. Men kan zich daarom afvragen of de resultaten van het onderzoek representatief kunnen zijn voor de medioren van de gehele regio. Interessant zou zijn na te gaan in hoeverre de onderzoeksresultaten ook toepasbaar zijn op medioren uit andere regio’s.

De behoeftes kennen van een bepaalde bevolkingsgroep in een regio is interessant. In kaart brengen welk aanbod reeds bestaat dat tegemoet komt aan bepaalde van deze vormingsbehoeftes is minstens even belangrijk.

Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender richt zich niet enkel tot medioren. Een onderzoek starten over andere bevolkingsgroepen waartoe Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender zich richt, zou –ondanks de tijdsintensiviteit- ook een zinvolle zaak zijn. Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender investeert daarom momenteel –naast het mediorenonderzoek- in behoeftedetectie bij senioren, educatief achtergestelde groepen, 25-45 jarige singles en 25-45 jarige kinderloze koppels.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA