Beginpagina > Kafkaiaanse toestand


Kafkaiaanse toestand

vrijdag 9 mei 2008

Vormingsinstellingen en vormingsdiensten voor personen met een handicap ondervinden extreme moeilijkheden om een erkenning te krijgen als organisatie die gemachtigd is fiscale attesten uit te reiken voor belastingvrije giften. Jenne de Potter (CD&V) en Luk Van Biesen (Open Vld) ondervroegen hierover -op vraag van de FOV- in de Kamer staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF).

Problematiek

Vormingsinstellingen en vormingsdiensten voor personen met een handicap kunnen op dit ogenblik geen fiscale attesten voor belastingvrijstelling uitreiken. De giften die ze ontvangen zijn -in hoofde van de schenker- bijgevolg niet fiscaal aftrekbaar. Het feit dat deze organisaties geen attesten meer kunnen uitschrijven, houdt schenkers tegen giften te doen. De organisaties ontlopen bijgevolg extra financiële ondersteuning. Vormingsinstellingen en vormingsdiensten voor personen met een handicap zouden moeiteloos een erkenning tot het uitreiken van attesten voor giften met fiscale vrijstelling moeten kunnen aanvragen.

Situering

Het decreet van 4 april 2003 voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk zorgde ervoor dat de vormingsinstellingen en de vormingsdiensten voor personen met een handicap verplicht werden zich te federeren. Deze federatievorming maakt het nu onmogelijk om als organisatie, behorende tot een federatie, fiscale attesten uit te reiken. De andere sociaal-culturele volwassenenorganisaties, die niet behoren tot een federatie maar wel onder hetzelfde decreet vallen, kunnen dit wel, wanneer ze erkend zijn als organisatie die belastingvrije giften kan krijgen.

Vragen van Jenne De Potter (CD&V) en Luk Van Biesen (Open Vld)

De argumenten die gebruikt worden om de erkenning voor het uitreiken van fiscale attesten tegen te houden, zijn dat enerzijds de vormingsinstellingen en vormingsdiensten voor mensen met een handicap geen rechtstreekse subsidiëring ontvangen van de Vlaamse overheid en anderzijds de federaties niet rechtstreeks met de doelgroep werken.

De FOV heeft de meerderheidspartijen in het federale parlement gevraagd hierover een parlementaire vraag te stellen. Zowel CD&V als Open Vld reageerden positief. Jenne De Potter en Luk Van Biesen dienden elk een gelijkaardige vraag over de zaak in. Doordat de vraag van De Potter eerder geagendeerd werd dan de vraag van Van Biesen, trok deze laatste zijn vraag in.

Jenne De Potter noemde de situatie een kafkaiaanse toestand. Staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) beantwoordde De Potters vraag in naam van minister van Financiën en Institutionele Hervormingen Didier Reynders (MR). Hij erkende het probleem. “Het lijkt mij wenselijk om de nieuwe problematiek door mijn administratie te laten onderzoeken in overleg met het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen van de Vlaamse overheid. Desnoods zal ik overleg plegen met mijn Vlaamse collega van Cultuur”, aldus de staatssecretaris. De FOV zal erop toezien dat Clerfayt effectief de voorgestelde stappen ter harte neemt.

In de rechterkolom vind je de vraag van Jenne De Potter en het antwoord van staatssecretaris Clerfayt.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA