Beginpagina > Vragen over subsidiedossiers bewegingen


Vragen over subsidiedossiers bewegingen

donderdag 5 juni 2008

Het auditverslag van het Rekenhof over de subsidiebepaling in het sociaal-cultureel volwassenenwerk kreeg een staartje na drie parlementaire schriftelijke vragen van Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

De context

Eind december 2007 publiceerde het Rekenhof een auditverslag over de subsidiebepaling in het kader van het decreet Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk (zie vorige berichtgeving. In dit document werd gekeken naar de manier waarop organisaties al dan niet werden erkend en gesubsidieerd. Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) stelde de minister drie schriftelijke vragen ter verduidelijking, waarin hij de minister vooral wees op een gebrek aan motivering en transparantie bij de behandeling van dossiers in het verleden.

Uitzonderingen op de regel?

In het overgrote deel van de gevallen volgde de minister het advies van de adviescommissie. Toch maakte hij voor 2 bewegingen een uitzondering. Het Rekenhof merkte op dat deze beslissing om af te wijken van het advies minstens in één geval onvoldoende gemotiveerd werd. Op de vraag waarom de minister (Van Grembergen) in dit geval zijn beslissing destijds niet afdoende motiveerde werd door minister van Cultuur Bert Anciaux niet echt geantwoord. Bij het afwijken van de beslissing werd blijkbaar vooral rekening gehouden met de pluriformiteit van de gesubsidieerde thematische werkingen.

Gebrek aan verslagen over deliberaties van de adviescommissie voor bewegingen zorgen voor gebrek aan transparantie

Het Rekenhof is vrij kritisch over de manier waarop de adviescommissie voor bewegingen reageerde op verhaalschriften. De adviescommissie paste in verschillende dossiers haar advies aan op grond van verhaalschriften. Deze bijstellingen zijn wegens gebrek aan verslagen niet altijd even gemakkelijk te begrijpen en dat maakt ‘objectieve controle’ volgens Van Hauthem zo goed als onmogelijk. In zijn vraag polst het parlementslid naar eventuele toekomstige richtlijnen voor de administratie om dit transparantieprobleem op te lossen. Minister Anciaux wijst erop dat in het gewijzigde decreet (14 maart 2008) een dubbele verhaalmogelijkheid is voorzien (administratie – adviescommissie) . In combinatie met een meer duidelijke rolverdeling tussen de adviescommissie en de administratie en een aanscherping van de beoordelingselementen zou er een goede basis moeten zijn voor het beargumenteren van de toekomstige adviezen en bijsturingen.

Wie controleert of een beweging voldoet aan de subsidievoorwaarden?

De minister stelt dat de administratie zich voortaan zal richten op de vormelijke aspecten van het aanvraagdossier. De adviescommissie geeft een inhoudelijke en kwaliteitsbeoordeling van de volledige subsidieaanvraag (ook over de realiteitswaarde van de financiële raming). Rekening houdend met de beoordeling van de adviescommissie stelt de administratie een voorontwerp van beslissing op over alle aspecten van het aanvraagdossier. Samen met een aanscherping van beoordelingselementen zou deze rolverdeling moeten leiden tot een uitgebreide argumentatie in de adviezen, zowel betreffende de inhoudelijke als de financiële aspecten.

In de rechterkolom kan je de 3 vragen met de antwoorden van de minister downloaden

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA