Beginpagina > Vrind 2008


Vrind 2008

maandag 7 juli 2008

Het Vrind-rapport 2008 is beschikbaar. Het bevat tal van cijfergegevens over de verschillende bevoegdheidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Cijfers over de sociaal-culturele volwassenensector komen er ook in aan bod.

Gebundeld

Het rapport bundelt -aan de hand van indicatoren- cijfergegevens over de verschillende bevoegdheidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met internationale cijfers. De beleidsraden van de verschillende ministeries werden (in tegenstelling tot vorige jaren) nauw betrokken bij de bepaling van de indicatoren.

Sociaal-culturele volwassenensector

In 2006 werden 43 verenigingen (waarvan 1 met een startsubsidie), 14 migrantenverenigingen, 39 vormingsinstellingen en 32 bewegingen gesubsidieerd.
Het aantal afdelingen van de 43 verenigingen vertoont een status-quo ten opzichte van 2005 en een stijging ten opzichte van 2000. De meeste afdelingen (berekend per 1000 inwoners) bevinden zich in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg. De provincie Limburg vertoonde in 2006 een opmerkelijk stijging voor het aantal afdelingen per 1000 inwoners ten aanzien van 2005.

Cultuurparticipatie

De participatiegraad aan cultuur in Vlaanderen ligt duidelijker hoger dan het Europese gemiddelde. 82,1% van de Vlaamse bevolking participeert minstens één maal per jaar aan cultuur (inclusief bioscoop). Door 55,6% van de Vlamingen wordt een gebrek aan interesse aangegeven als motief om niet te participeren aan cultuur. Het opleidingsniveau blijkt één van de meest bepalende factoren in de cultuurdeelname. Laagopgeleiden participeren opvallend minder in vergelijking met hoogopgeleiden.

Deelname verenigingsleven

Internationaal vergeleken scoort het verenigingsleven goed in Vlaanderen. Meer dan de helft van de bevolking was in 2007 lid van een vereniging.
Bij alle soorten verenigingen is een lichte vergrijzing vast te stellen. De gemiddelde leeftijd van de leden in 2007 is 46 jaar. In 1998 was dit 44 jaar.
De verenigingen worden homogener qua sociale samenstelling. "Daarnaast is er ook een tendens naar kortere lidmaatschappen, doen sommige passieve lidmaatschappen het goed en zorgt een gewijzigd leefpatroon voor een relatief mindere participatie van de middenleeftijdsgroepen", aldus het rapport.

Meer info

De volledige publicatie en de afzonderlijke hoofdstukken kan je consulteren op de website van de studiedienst van de Vlaamse Regering. Je kan er ook een gratis gedrukt exemplaar bestellen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA