Beginpagina > Lentetop middenveld zet politieke eisen op scherp


Lentetop middenveld zet politieke eisen op scherp

maandag 5 mei 2014

Tijdens een Lentetop riep ’de Verenigde Verenigingen’ op 24 april de politici op om aan het middenveld meer autonomie, vrijheid en vertrouwen te geven. Focus lag onder meer op het verminderen van de administratieve overlast, het creëren van meer ruimte ‘tussen markt en overheid’ en het naar waarde schatten van de kritische stem van verenigingen. Sterke interventies van onder meer Luc Huysse en Guy Redig kruidden het geheel.

In gesprek met partijvoorzitters

’de Verenigde Verenigingen’, spreekbuis van het maatschappelijk middenveld, bracht organisaties, opinieleiders en partijvoorzitters samen op de Lentetop. In een gebald maar stevig programma kwamen de verzuchtingen van het middenveld aan bod en konden de kopstukken van de partijen zich hierop positioneren. Heel wat sociaal-culturele organisaties tekenden ook present.

Regeldrift

Een belangrijk aandachtspunt was de vraag naar meer flexibiliteit. Strakke managementmodellen passen niet voor verenigingen, terwijl te strikte subsidieregels elke vorm van experimenteren en vernieuwing tegengaan, luidt het. "Verenigingen worden terecht tot efficiëntie en professioneel handelen aangespoord, maar de huidige controledrang leidt noch tot efficiëntie, noch tot effectiviteit."

Tussen markt en overheid

Verenigingen zijn ook geen bedrijven of overheidsinstellingen: dit was de kernboodschap van een ander topic. Ze vallen echter vaak onder de wetgeving op overheidsopdrachten als ze ruim gesubsidieerd zijn, of onder de wet marktpraktijken en de btw-wetgeving. Niet zelden gaat het daarbij om rechtstreekse of omgezette Europese regels. Hoog tijd dus dat ook de Europese Commissie "haar (georganiseerde) burgers niet enkel als economische actoren of consumenten ziet, maar als burgers met ook sociale en culturele inzichten en behoeften".

Ruimte voor acties

Bovendien moet het middenveld ook ruimte behouden om te protesteren. Geweldloze acties voor een politiek of maatschappelijk doel mogen niet langer strafrechtelijk vervolgd worden, vinden ’de Verenigde Verenigingen’. En ook de GAS-regeling moet worden bijgestuurd. De term overlast moet duidelijker gedefinieerd en de leeftijdsverlaging tot veertien moet weer weg, luidt het.

Belang van participatie

En ook het belang van participatie zetten de verenigingen in de verf. Verenigingen beschikken vaak immers over veel kennis en praktische expertise, argumenteren ze. Die expertise is in elk geval "goedkoper dan die van bijvoorbeeld consultants". Participatie op alle niveaus is daarom in ieders belang, luidt het nog.

Binnenkort kan je een verslag en diverse tussenkomsten terugvinden op de website van ’de Verenigde Verenigingen’.

Bekijk ook het gesproken memorandum

 [1]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

Opmerkingen

[1] (Bron: BELGA)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA