Beginpagina > Groen: Openbreken decreet en besparingen ongedaan maken


Groen: Openbreken decreet en besparingen ongedaan maken

woensdag 21 mei 2014

Groen besteedt in zijn programma veel aandacht aan de vrijplaatsrol van onze sector. “Om de kracht van het sociaal-cultureel werk te versterken, zal het nodig zijn dat de overheid deze werksoort meer ruimte geeft… Overheden moeten meer ruimte laten voor het initiatief van burgers en verenigingen… Ruimte geven betekent ook niet te veel regels opleggen.” De partij erkent dat “activering, emancipatie en zin voor gemeenschap” centraal staan in het sociaal-cultureel werk en juicht toe dat de sector evolueert naar “een open en innovatieve ruimte”.

Financiële ambities

Groen wil de besparingen op het sociaal-cultureel volwassenenwerk ongedaan maken en een duurzaam subsidiekader garanderen. Dat blijkt uit het voorstel om de bepaling die stelt dat de subsidies worden toegekend “binnen de perken van de kredieten” uit het decreet te schrappen. Bovendien, zo stelt de partij, moeten de subsidies stipt en correct worden uitbetaald en moet de overheid de eigen subsidieverplichtingen onverkort nakomen. Concreet garanderen ze ook een betere financiering van de etnisch-culturele verenigingen. Voor de ondersteuning van lokale groepen die nergens bij aangesloten zijn, voorziet Groen in extra middelen, die door de erkende sociaal-culturele verenigingen, die zich hiertoe engageren, samen worden beheerd. Ook wil de partij ruimte creëren voor experiment en innovatie van sociaal-culturele organisaties.

Het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk

Als het aan Groen ligt, zal aan het decreet voor onze sector worden gesleuteld. “We willen de huidige decreten openbreken. Nieuwe praktijken en brede werkvormen vallen uit de boot. We moeten de buitengrenzen van het sociaal-cultureel volwassenenwerk doorbreken. De regels die de overheid oplegt moeten worden aangepast aan de nieuwe praktijken.”

De partij is van mening dat in de diverse decreten de “subsidieregelingen al te veel geënt zijn op het ’gemiddelde’ Vlaanderen. Buurt- en wijkinitiatieven verdienen blijvende aandacht. Maar er is meer. In het verstedelijkte Vlaanderen moet het sociaal-cultureel werk net de steden kunnen ’heroveren’, in vele gedaanten en vormen.” En ook: “De subsidiecriteria zijn onvoldoende cultuurneutraal. Die moeten aangepast worden om het brede sociaal-cultureel werk een volwaardige plaats te geven”.

Sociaal-cultureel middenveld

Groen trekt de kaart van het sociaal-cultureel werk als vrijplaats tussen markt en overheid, wat zich moet uiten in een overheid die zich niet mengt in de inhoudelijke aspecten van de werking en tegelijk ook de bijzondere positie garandeert, bijvoorbeeld door de scope van de wetgeving rond overheidsopdrachten te onttrekken aan de sector. Dit vraagt ook om Europese aandacht, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een Europees statuut voor Civil Society Organisations. De vrijplaatsrol is ook de basis om GAS te herzien. Er moet een pact worden afgesloten dat de relatie tussen overheid, politiek en middenveld helder regelt. De adviesraden, zo zegt Groen, zijn van onschatbare waarde.

Vrijwilligerswerk

Groen presenteert een integraal vrijwilligersbeleid, waarvoor de cultuurminister verantwoordelijk zou worden. De partij waarschuwt voor een verdere uitholling van de wet op het vrijwilligerswerk en meent dat het van essentieel belang is dat organisaties voldoende middelen krijgen om vrijwilligers te begeleiden, vormen en beschermen. Door e-griffie verder uit te bouwen en andere juridische drempels weg te werken, moet het vrijwilligerswerk minder rompslomp kennen. Ook infrastructuur staat met stip genoteerd in het programma van de partij.

Innovatie

Het bestaand instrumentarium voor participatie en interculturaliseren moet verder worden ontwikkeld. De Sociale Innovatiefabriek krijgt een volwaardige plaats in het innovatiebeleid en de drempels voor crowdfunding, samenaankoop en complementaire munten moeten worden weggewerkt. Groen pleit er ook voor dat er een veel betere afstemming is tussen de regels van overheden, zoals voor de uitreiking van fiscale attesten, erkenningen in het kader van opleidingscheques en de KMO-portefeuille,…

Opmerkelijk: concreet zicht op decretale ambities?

Het is duidelijk dat Groen zich in heel wat aanbevelingen uit Veerkracht terugvond om een offensieve agenda voor het sociaal-cultureel werk te ontwikkelen. We lezen ook enkele intrigerende passages over het perspectief van een mogelijke decreetsaanpassing, maar deze geven weinig inzicht in de concrete plannen voor onze sector. Daar waar andere aanbevelingen voor het sociaal-cultureel werk dikwijls zeer concreet zijn, blijven de passages rond het decreet eerder beschouwend.


Bekijk ook onze kijk op de partijprogramma’s van: CD&V, sp.a, Open Vld, N-VAen PVDA+


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA