woensdag 21 mei 2014
Open Vld spreekt zich niet concreet uit over de budgettaire ambities voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. In het programma gaat in het algemeen voor cultuur wel heel wat aandacht naar alternatieve vormen van financiering: “financieringsvormen die afwijken van de traditionele subsidiëring moeten uitgebreid worden”, zoals:
• Private actoren moeten meer aangemoedigd worden om mee te investeren in de culturele sectoren. Voorbeelden zijn het stimuleren van mecenaat, automatische toepassing van belastingvermindering bij giften, crowdfunding,…;
• Open Vld pleit er tevens voor om de tax-shelter uit te breiden naar een brede waaier van andere creatieve producten;
• De instrumenten van CultuurInvest worden uitgebouwd zodat het spoor van investeringen voor gesubsidieerde organisaties mogelijk wordt gemaakt.
Daarnaast heeft middenveld en het lokale verenigingsleven voor Open Vld een belangrijke rol in het verhogen van de participatie van kansengroepen aan de samenleving. We lezen: “Het stimuleren van participatie aan de samenleving om isolement te doorbreken gebeurt in eerste instantie door tewerkstelling en anderzijds door socio-culturele buurtgebonden netwerken en initiatieven. Hierdoor ontstaat een grotere cohesie tussen de mensen.“
Open Vld ziet de concrete infrastructuurnoden op het terrein en ziet dan ook heil in het –na de uren- openstellen van de scholen voor de gemeenschap. Ook wil de partij bijkomend investeren om de 2020-doelstellingen inzake levenslang en levensbreed leren te behalen en moeten de middelen voor innovatie toenemen en decretaal worden verankerd.
Open Vld wil niet alleen door minder regelgeving meer ruimte geven aan verenigingen. De partij pleit er ook voor om de vrije meningsuiting niet te beperken en politieke intimidatie tegen te gaan. Daarnaast is er een pleidooi voor een ernstige en grote inbreng van alle betrokkenen, waaronder belangengroepen, in de besluitvorming. Anderzijds hekelt de partij het zogenaamd “kluwen van ondemocratische adviesraden”. Open Vld staat voor het doorbreken van “quasimonopolies (bv. SABAM)”.
Vanuit de filosofie vooral te willen inzetten op experiment en vernieuwing wil Open Vld de verhouding tussen de structurele en projectsubsidies aanpassen in het voordeel van de projectsubsidies. We lezen dit in de tekst vooral als een ambitie voor de meer artistieke sectoren, maar het is niet duidelijk of deze uitspraak ook geldt voor bijvoorbeeld het sociaal-cultureel werk. We stellen ons vragen bij het vaak instrumentele karakter van projectsubsidies. Bovendien leiden dit soort subsidies net vaak tot meer in plaats van minder planlast voor de betrokken organisaties.
Bekijk ook onze kijk op de partijprogramma’s van:CD&V, sp.a, N-VA, Groen en PVDA+