woensdag 21 mei 2014
CD&V wil de sociaal-culturele sector versterken. De “migrantenfederaties” kunnen alvast ook rekenen op extra ondersteuning in het kader van het diversiteitsbeleid. Daarnaast voorziet de partij in subsidies voor energiebesparende investeringen voor verenigingslokalen, verhoogt ze de BTW-grens voor verenigingen van 15.000 naar 25.000 euro,
CD&V verwoordt ook een inhoudelijke agenda voor het sociaal-cultureel werk: “De sector staat voor aanzienlijke uitdagingen. Verenigingen moeten aansluiting vinden bij diversiteit en jongere generaties en moeten tegelijk omgaan met vergrijzing. Vormingsinstellingen moeten een nieuw evenwicht vinden tussen een sterk op het individu gericht aanbod en de samenlevingsopbouwdoelstelling van het educatief werk. De volkshogescholen moeten hun programma’s afstemmen op de lacunes in het vormingsaanbod. De bewegingen tenslotte werken thematisch rond actuele tendensen, waarbij ze de bevolking mobiliseren voor een betere samenleving.”
Of het nu gaat om het vrijwilligerswerk, de infrastructuurproblematiek, educatie of de plaats van het sociaal-cultureel werk tussen markt en overheid, CD&V pleit voor samenwerking en structureel overleg tussen de diverse overheidsniveaus als belangrijke sleutel om de positie van de sector te kunnen verzekeren.
De concrete maatregelen die de partij voorstelt rond, bijvoorbeeld, de omkadering van vrijwilligerswerk, de infrastructuur voor het sociaal-cultureel werk, het terugdringen van de administratieve lasten,… moeten voor de partij een daadwerkelijk verschil op het terrein betekenen.
CD&V ziet in het sociaal-cultureel werk een belangrijke educatieve partner, met name rond thema’s zoals duurzame ontwikkeling, landbouw, ontwikkelingseducatie, verkeer, cultuureducatie,… De partij wil de maatregelen hierrond dan ook verder uitwerken en wil stimuli in het kader van de brede school meer ontwikkelen. De erkenning van EVC/EVK moet ook het informeel leren beter zichtbaar maken en valoriseren.
Naast de expliciete ondersteuning voor de etnische-culturele federaties, wil CD&V ook een grotere participatie van “allochtonen” aan het beleid garanderen. De plaats van het middenveld wordt hier ook benadrukt. De engagementsverklaring interculturaliteit verdient een evaluatie en uitbreiding naar de jeugd- en sportsector. De UITpas krijgt een verdere uitrol over heel Vlaanderen.
CD&V gelooft sterk in de vrije ruimte voor het sociaal-cultureel middenveld. Dat uit zich bijvoorbeeld in de aanbeveling om in de stedelijke context op de eerste plaats in te zetten op het initiatief van de burger en het middenveld. Maar ook de inbreng van het middenveld in elke fase van de besluitvorming krijgt aandacht. De partij wil het cultuurpact actualiseren.
De waarde die het programma hecht aan het sociaal-cultureel initiatief staat buiten kijf, net zoals de engagementen om hier verder op in te zetten. Toch is duidelijk dat CD&V de ontwikkelingen binnen de sector nog enigszins met de handrem op evalueert: “Het sociaal-cultureel volwassenenwerk heeft zichzelf de voorbije jaren moeten heruitvinden en staat voor een permanente uitdaging van herwaardering en legitimering van het beleidsveld”. Deze passus valt des te meer op omdat andere partijen –in tegenstelling tot bij de vorige verkiezingen- dit soort uitspraken niet meer doen én omdat in vele andere alinea’s van het programma de partij er wel vlot in slaagt om een sterke, legitimering van het sociaal-cultureel werk concreet te maken.
Bekijk ook onze kijk op de partijprogramma’s van: sp.a, Open Vld, N-VA, Groen en PVDA+