Beginpagina > Partijen trekken contouren voor sociaal-cultureel beleid


Partijen trekken contouren voor sociaal-cultureel beleid

Twee derde van Veerkracht haalt de verkiezingsprogramma’s

woensdag 21 mei 2014

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen bekijken we hoe de partijen het sociaal-cultureel werk willen benaderen. We doorploegden de programma’s van de zes democratische partijen die opkomen in heel Vlaanderen en Brussel. Globaal gezien stelt de FOV een grotere aandacht vast voor sociaal-cultureel werk dan bij de vorige (Vlaamse) verkiezingen. Of het nu gaat om kansengroepen, vrijwilligerswerk, educatie, regulitis,… : de waslijst voorgestelde maatregelen tikt vrolijk aan.

In juni 2013 bracht de FOV Veerkracht uit, een bundeling van 126 tips voor een sterk sociaal-cultureel beleid op weg naar de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. We stellen tot ons genoegen vast dat heel wat aandachtspunten en concrete suggesties in de programma’s opduiken.

Enkele thema’s die bovendrijven

De partijprogramma’s hebben allemaal een andere vorm. Daardoor is het moeilijk om te vergelijken. We kozen daarom ervoor om in dit artikel enkele algemene tendensen te duiden en in de volgende artikels concreet op elk programma afzonderlijk in te zoomen.

Thema’s waar alle partijen voor onze sector onverkort op inzetten zijn: infrastructuur, omkadering van vrijwilligers, het terugdringen van administratieve lasten, kansengroepen en educatie. Maar ook de prangende positie van het sociaal-cultureel werk “tussen markt en overheid” krijgt veel aandacht.

Tussen markt en overheid

De federale regering kan alvast één punt in het regeerakkoord opnemen: de BTW-grens voor verenigingen wordt opgetrokken van 15.000 naar 25.000 euro, een nagel waarop de FOV al geruime tijd klopt. De meeste partijen tekenen hiervoor. Meer in het algemeen is het voor elke partij duidelijk dat de “ vrijplaats ” van het sociaal-cultureel werk moet gevrijwaard blijven/worden. Hier is werk aan de winkel op Vlaams, federaal en Europees niveaus, zo lezen we in de programma’s.

Omkadering vrijwilligers

Structureel overleg tussen de Vlaamse en federale overheid over vrijwilligersbeleid, administratieve rompslomp terugdringen… Zowat elke partij heeft een aantal concrete maatregelen in het vizier om te zorgen voor een betere omkadering van vrijwilligers. De FOV-vraag om te werken aan een betere (juridische) bescherming van vrijwilligers, ook van kleine verenigingen, kreeg ook gehoor.

Infrastructuur

Dat er een groot probleem is met infrastructuur voor sociaal-cultureel engagement is diep doorgedrongen in de programma’s. Tel alle voorstellen van de partijen bij elkaar op en er ligt meteen een operationeel plan op tafel om hier nu echt iets aan te doen: energiebesparende investeringen, slimme schoolinfrastructuur, samenwerking met het bedrijfsleven, het tijdelijk bestemmen van leegstaande terreinen,…

Kansengroepen

Dat sociaal-cultureel engagement zich doorvertaalt in sociale cohesie en burgerschap, mag ook blijken uit de linken die worden gelegd met kansengroepen. Zowat elke partij wil in dit verband inzetten op onze sector.

Educatie

Dat Vlaanderen in het kader van levenslang leren absoluut geen Europese topper is, blijkt al enkele jaren. De meeste partijen willen dan ook ijveren voor een sterkere waardering voor het informeel/niet-formeel leren. Termen als de ‘brede school’, erkenning via EVC en EVK, de linken met cultuureducatie,… zijn legio. Sociaal-culturele educatie wordt in een aantal programma’s ook gezien als een belangrijke actor in het ontwikkelen van nieuwe, open leernetwerken.

Regels die zuurstof geven

Het verder uitbouwen van e-griffie voor vzw’s, het beperken van gegevensopvraging en verantwoordingsstukken door de overheid, transparantie creëren in het kader van de auteursrechten, een gunstig klimaat creëren voor alternatieve financiering, crowdfunding en samenaankopen,… : ook rond het terugdringen van de administratieve lasten lezen de programma’s als een catalogus van concrete maatregelen.

Versterken van sociaal-cultureel volwassenenwerk

We keken vanzelfsprekend ook met grote belangstelling naar de verwachtingen van de partijen met betrekking tot het decreet voor en de budgettaire ondersteuning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Twee partijen (N-VA en Groen) streven expliciet een aanpassing van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk na. Vier partijen (CD&V, sp.a, Groen, pvda+) kiezen ervoor om de sector in het algemeen budgettair te versterken. Open VLD en N-VA formuleren in dit kader ook alternatieve of gerichte ondersteuningsvormen die de sector soelaas zouden moeten brengen.

En nog…

Innovatie, ruimte voor maatschappelijke actie, sociaal-cultureel werk in de lokale context, de internationale (vooral Europese) linken,… ook andere thema’s uit Veerkracht komen terug in de voorstellen van de partijen. De FOV is tevreden dat 80 van de 126 -of bijna twee derde- van Veerkracht-aanbevelingen de diverse partijprogramma’s haalden. Vanaf 26 mei vinken we mee aan of dit zich ook in concrete regerings-engagementen zal vertalen.


Bekijk hier onze kijk op de partijprogramma’s van: CD&V, sp.a, Open Vld, N-VA, Groen en PVDA+.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA