Beginpagina > ‘de Verenigde Verenigingen’ vraagt innovatieve maatregelen die (...)


‘de Verenigde Verenigingen’ vraagt innovatieve maatregelen die de samenleving zuurstof geven

maandag 16 juni 2014

Op donderdag 12 juni werd ‘de Verenigde Verenigingen’ als spreekbuis van het maatschappelijk middenveld geconsulteerd door de formateurs voor de Vlaamse regering. Tijdens die ontmoeting drongen ze bij formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) aan op innovatieve maatregelen die het verenigingsleven en de samenleving zuurstof geven.

’de Verenigde Verenigingen’ is een netwerk van middenveldorganisaties gaande van 11.11.11., Bond Beter Leefmilieu tot het Netwerk tegen Armoede en de Vlaamse Jeugdraad. Ook de FOV maakt deel uit van dit netwerk en was aanwezig tijdens het onderhoud met de formateurs.

Investeren in het samenleven

"We zijn voorstander van een efficiënte overheid die effectief beleid maakt. Maar we willen wel waarschuwen voor een overmatige nadruk op besparingen en te sterke focus op harde beleidsdomeinen. Ook investeren in het samenleven zelf, bij uitstek via het verenigingsleven en zachte sectoren, zal op termijn een hoog maatschappelijk rendement genereren. Wij begrijpen evenwel dat gelet op de huidige budgettaire situatie, dat vooral innovatieve en vertrouwenwekkende maatregelen moeten zijn.”, aldus Danny Jacobs, voorzitter van ‘de Verenigde Verenigingen’.

Slimme maatregelen

‘de Verenigde Verenigingen’ beschouwt als slimme maatregelen beleidskeuzes die weinig kosten maar het verenigingsleven toch nieuwe zuurstof geven. Ze overstijgen de budgettaire logica, versterken de sociale cohesie en verhogen actief burgerschap. “Een goed voorbeeld van slimme maatregelen is het delen van onderwijsinfrastructuur met verenigingen, wijkcomités en andere lokale actoren. Door deze infrastructuur open te stellen, wordt deze maximaal benut, én vaart het verenigingsleven en gemeenschapsleven er wel bij. Ze passen ook geheel in de Brede School logica.”, zo stelt Jacobs.

Andere slimme maatregelen zijn deze die een aantal juridische en administratieve drempels verlagen. Deze maatregelen hoeven weinig te kosten en leveren toch veel op. Zo vraagt het verenigingsnetwerk aan de Vlaamse onderhandelaars om federaal te pleiten voor het verhogen van de BTW-plichtige drempel voor verenigingen van 15.000 euro tot 25.000 euro en het verhogen van de drempel voor overheidsopdrachten van 8.500 naar 25.000 euro.

Geďntegreerde beleidsvoering

Naast slimme maatregelen vraagt ‘de Verenigde Verenigingen’ dat de volgende Vlaamse regering verder werk maakt van een geďntegreerde beleidsvoering. ‘de Verenigde Verenigingen’ roept tot slot de toekomstige Vlaamse regering op om het maatschappelijk middenveld als volwaardige en structurele partner te beschouwen in de uitrol van de zesde staatshervorming.

Meer informatie vindt u op de website van ’de Verenigde Verenigingen’: www.deverenigdeverenigingen.be

Voor meer inspiratie over “slimme maatregelen”, verwijzen we ook naar Veerkracht, een handig beleidsdocument waarin de FOV 126 kleine en grote maatregelen samenbracht om zuurstof te geven aan sociaal-cultureel engagement.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA