Beginpagina > Meremans (N-VA) "Wat met de collectieve vrijwilligersverzekering?"


Meremans (N-VA) "Wat met de collectieve vrijwilligersverzekering?"

woensdag 16 december 2015

Als het aan Minister van Cultuur Sven Gatz afhangt, dan zullen de nog resterende middelen voor een collectieve vrijwilligersverzekering overgeheveld worden naar het Vlaamse niveau. Dat gaf de minister te kennen in zijn antwoord op een vraag van Marius Meremans (N-VA) tijdens de zitting van het Vlaams Parlement op woensdag 2 december. De middelen waarvan sprake, zo’n 1.5 miljoen euro, bevinden zich momenteel nog bij de provincies. Over de bestemming ervan lopen momenteel gesprekken in het kader van de Interne Staatshervorming.

Meremans: “Belangrijk voor vrijwilligersorganisaties”

“Vrijwilligers zijn belangrijk, ze zijn de humus van onze samenleving”, begint Meremans zijn interventie. “Op dit ogenblik zit het vrijwilligersbeleid bij de Vlaamse bevoegdheden, maar voor een stuk, voor bepaalde aspecten ervan, ook bij de provincies.” Zo kunnen organisaties via de provincies in bepaalde gevallen genieten van een collectieve verzekering voor vrijwilligers. Na een bevriezing in 2011 wegens onderbenutting, zitten die middelen “vast” bij de vijf provincies. Het gaat om €1.535.282.

Meremans vroeg de minister naar zijn plannen hiermee: “Minister, zit dat bedrag, dat nu als een potje vastzit bij de provincies, in de regeling voor de overheveling naar Vlaanderen? Zo ja, zult u er dan hetzelfde mee doen, zult u zorgen voor een collectieve verzekering in het gecoördineerd vrijwilligersbeleid dat u van plan bent in een nota voor te stellen in 2016?” Zelf is Meremans van mening dat "steden en gemeenten een rol te spelen hebben bij dat vrijwilligersbeleid, en voor de rest ook Vlaanderen." En, zo gaat hij verder, "willen we inderdaad naar een gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid gaan, dan is het van stellig belang dat we al die sleutels in Vlaamse handen kunnen krijgen."

Gatz: “middelen wat mij betreft naar Vlaanderen”

Een sluitend antwoord kon de minister nog niet geven, maar hij gaf aan op dezelfde lijn te zitten als Meremans: “We zijn dit nu aan het bekijken, enerzijds met de instellingen van de provincies die zouden overkomen en anderzijds bekijken we de taken en bevoegdheden waarnaar u verwijst, zoals de collectieve verzekeringen in de vrijwilligerssector…. Op dit ogenblik lijkt wat u hebt aangehaald, eerder onder de noemer ‘welzijn’ te vallen binnen de provincies. Als het overkomt, moeten we dit in de Vlaamse Regering bekijken.” Hij voegt daar aan toe: Het is wat mij betreft wel degelijk de bedoeling dat de zaken die heel nauw verbonden zijn met de persoonsgebonden bevoegdheden, overkomen.

Caron (Groen) en Bastiaens (CD&V) mengen zich

Bart Caron pleitte er voor een "staatsstructurendiscussie" te vermijden. Daarop herhaalde de minister zijn voornemen: "Vanuit het oogpunt van de homogeniteit van bevoegdheidspakketten lijkt het me beter dat we dit aspect in de toekomst ook tot onze bevoegdheden zouden kunnen rekenen."

Ook had Gatz een antwoord op de tussenkomst van Caroline Bastiaens over het feit dat deze discussie slechts een onderdeel is van een complexe operatie die gebaat is bij een "warme overdracht" : "Wat de timing betreft, is het enigszins goede nieuws dat dit nog zou kunnen samengaan met mijn aangekondigde nota over een gecoördineerd vrijwilligersbeleid in het algemeen, over het statuut van de vrijwilliger, de versnippering van de informatie en de regulitis waarmee vrijwilligers worden geconfronteerd. Dit is inderdaad één element van een bredere kwestie die hier vandaag aan bod komt."


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA