Beginpagina > DAC-herverdeling in het slop


DAC-herverdeling in het slop

vrijdag 22 januari 2016

Een donderslag bij kersthemel. Dat was bij een aantal organisaties het effect van een brief van de administratie. Bij de start van een nieuwe beleidsperiode konden deze organisaties quasi zeker zijn van bijkomende middelen in het kader van de DAC-normalisering. Maar het verdict was even hard als duidelijk: "Gelet op de budgettaire toestand van de kredieten kan er in 2016 geen verdere uitvoering gebeuren".

Herverdeling op basis van onderlinge solidairiteit

In 2012 startte een traject om de geregulariseerde DAC-middelen te "normaliseren": een geleidelijk herverdelingssysteem dat ervan uitging dat organisaties die vroeger een beroep konden doen op DAC-projecten, geleidelijk aan een deel van hun middelen zouden afstaan aan organisaties die eerder geen DAC-projecten hadden. Het voorstel voor deze herverdeling kwam destijds van de sector zelf en was een uiting van een grote onderlinge solidariteit.

Aan de basis van deze grootschalige herverdelingsoperatie ligt een berekening, waardoor het in 2012 voor elke organisatie duidelijk was op hoeveel "ex-DAC-middelen" zij uiteindelijk konden rekenen. Om de organisaties die centen moesten afgeven de kans te geven zich hier geleidelijk op te organiseren, waren ook een aantal "temperende" maatregelen voorzien die er ruwweg op neerkomen dat deze organisaties bij de start van elke beleidsperiode telkens één derde van de middelen zouden afstaan.

Tweede herverdeling in juni ingezet

De nieuwe beleidsperiode is van start gegaan op 1 januari 2016. De organisaties die geacht werden middelen af te staan, kregen dus in juni een brief van de administratie waarin de tweede herverdelingsronde werd aangekondigd en waarin hen duidelijk werd gemaakt voor hoeveel voltijdse equivalenten zij dienden in te leveren.

Alles bij elkaar opgeteld kwamen hierdoor (middelen voor) ongeveer 26 voltijdse equivalenten vrij. Deze vrijgekomen middelen zouden dan in eerste instantie gaan naar nieuw erkende organisaties en vervolgens naar een aantal organisaties die bovenaan de lijst staan voor een volgende herverdeling.

Geen vuiltje aan de lucht

De berekeningen over wat dit concreet zou betekenen lieten in het najaar wat op zich wachten, maar de organisaties die helemaal bovenaan de lijst stonden konden er gerust in zijn. Er was geen enkele tegenindicatie: minister Gatz had reeds duidelijk gemaakt dat, na de recente abrupte besparingen op de reguliere subsidies van een deel van de sector, er geen bijkomende ingrepen in het vooruitzicht lagen en ook tussentijdse contacten van organisaties met de administratie deden geen vuiltje aan de lucht vermoeden.

Tot in december een brief plots duidelijk maakte dat er geen bijkomende uitvoering in het vooruitzicht lag. Er was gelukkig wel nog wat ruimte voor de nieuwe erkende organisaties, maar het was inmiddels duidelijk geworden dat het overgrote deel van de vrijgekomen middelen nodig was om ook de volgende jaren de engagementen uit het verleden te kunnen blijven financieren.

Misverstanden en -communicatie

Alles kan technisch geduid en uitgelegd worden. Bovendien is deze onverkwikkelijke zaak geen gevolg van bijkomende besparingen op het geheel van de (DAC-)middelen. Finaal berust dit wellicht eerder op misverstanden en -communicatie.

Maar toch. In tijden van besparingen komt de betrouwbaarheid van de overheid meer in het vizier: organisaties, die een duurzaam beleid proberen uit te bouwen en hiervoor een vijfjaarlijkse enveloppe krijgen, worden te dikwijls geconfronteerd met abrupte bijkomende besparingen, het doorkruisen van eerder aangegane engagementen,... Dit maakt dat de betrokken organisaties hier niet licht over gaan. En ze hopen van de overheid hetzelfde.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA