Beginpagina > Balans op Open Forumdag


Balans op Open Forumdag

woensdag 15 oktober 2008

Op 11 oktober 2008 maakten de etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen voor de vierde keer de balans op van hun positie in de samenleving tijdens een Open Forumdag. Een 500-tal mensen nam deel aan het debat. Ook de FOV luisterde mee.

Populaire workshops

Met de slogan ‘Vlaanderen, we kunnen…’ trok de vierde Open Forumdag een 500-tal mensen naar de Antwerpse Expo. In de voormiddag waren workshops voorzien: ‘onderwijs en gelijke kansen’ en ‘de toekomst van de diversiteitssector’ waren de meest populaire werksessies.

Politieke realisaties

De ’verkiezingsshow’ in de namiddag blikte terug én vooruit op de politieke realisaties en aspiraties.

Het Minderhedenforum maakte bij monde van Naima Charkaoui, coördinator van het Minderhedenforum, een balans op voor de voorbije legislatuur van de beleidsdomeinen Inburgering, Werk, Onderwijs, Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Guy Redig, kabinetschef van Vlaams minister van Cultuur, Bert Anciaux, nam de honneurs waar voor de minister.

De balans was overwegend positief. De start van de uitvoering van het Actieplan Interculturaliseren met de daarbij horende streefcijfers en quota (zie vorige berichtgeving) werd bijvoorbeeld positief onthaald. Guy Redig voegde daar aan toe dat ook de gevraagde denkoefening rond interculturaliteit in de toch wel brede sector onder de bevoegdheid van minister Anciaux, goed in gang is gezet.

De Vlaamse overheid doet het als interculturele werkgever minder goed: slechts 0,5% à 1% van de personeelsleden is van een etnisch-cultureel diverse afkomst. De kabinetschef beaamde dat deze omslag traag verloopt. Anderzijds, vulde hij aan, wordt sterk ingezet op de samenstelling van commissies en adviesraden met mensen met een diverse achtergrond. Ook de inspanningen van minister Vandenbroucke op het vlak onderwijs en werk konden op bijval van het Minderhedenforum rekenen. Over het inburgeringsbeleid van minister Keulen waren meer kritische geluiden te horen.

Politieke aspiraties

De vooruitblik werd geleverd door vertegenwoordigers van sp.a, Open Vld, CD&V, Groen! en VlaamsProgressieven.
Hoe kan de rol van het allochtoon verenigingsleven versterkt worden en hoeveel mag dit kosten?
Voor Wouter Beke (CD&V) mag koken geld kosten. Zelforganisaties hebben een belangrijke hefboom tot participatie in handen. Ook Kathleen Van Brempt (sp.a) drukte een sterk geloof uit in het middenveld - cruciaal bij gemeenschapsvorming. Annick De Ridder (Open Vld) beklemtoonde vanuit de liberale visie het belang van participatie. Daarbij is vooral de individuele bijdrage aan de samenleving belangrijk. Het allochtoon verenigingsleven moet zich volgens haar evenwel openstellen voor iedereen.
Dit laatste werd vurig tegengesproken door Meyrem Almaci (Groen!). Groepen hebben volgens haar soms tijd nodig om zich op een goede manier te organiseren. Zij benadrukte bovendien het gevaar van overbevraging van het allochtone middenveld. Bettina Geysen (VlaamsProgressieven) beklemtoonde dat dit verhaal een ‘en-en–verhaal’ is: integratie én afzonderlijke verenigingen, deelname als groep én als individu. Ze stelde bovendien dat meer hefbomen nodig zijn.

De verslagen van de diverse workshops en debatten zijn binnenkort te vinden op de website van het minderhedenforum

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA