Beginpagina > Provinciale infomomenten lokale netwerken vrijetijdsparticipatie


Provinciale infomomenten lokale netwerken vrijetijdsparticipatie

woensdag 4 maart 2009

Het participatiedecreet voorziet subsidies om de vrijetijdsparticipatie van personen in armoede te bevorderen. Via lokale netwerken kunnen gemeenten hierop een beroep doen. In de loop van het voorjaar organiseren Demos, het Fonds Vrijetijdsparticipatie en het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen infomomenten over deze nieuwe subsidielijn.

Lokale netwerken

Het participatiedecreet bevat de subsidielijn ‘lokale netwerken vrijetijdsparticipatie personen in armoede’. De Vlaamse overheid wil immers de creatie stimuleren van lokale netwerken die de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede bevorderen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten gemeentebesturen, OCMW’s en verenigingen van personen in armoede en andere relevante lokale organisaties die in hun werking personen in armoede als doelgroep hebben zich verenigen in lokale netwerken. Ook sociaal-culturele volwassenenorganisaties met armen als doelgroep kunnen deel uit maken van zo’n samenwerkingsverband.
De partners sluiten onder de vorm van een ‘afsprakennota’ een samenwerkingsovereenkomst af. De afsprakennota bevat een gedeelde visie, doelstellingen en concrete actiepunten.
Per gemeente is een subsidiebedrag, het zogenaamde trekkingsrecht, vastgelegd. Het is de bedoeling dat de gemeente minstens het dubbel van het bedrag inbrengt. Het OCMW kan zorgen voor een deel van dit bedrag.

Groeimogelijkheden

Momenteel zijn 35 afsprakennota’s goedgekeurd. Ze vertegenwoordigen een trekkingsrecht van 817.263 euro. Dit is net geen 50% van het totaal voorziene bedrag van 1.650.000 euro. Het niet-opgenomen bedrag vloeit volgens de website van de administratie naar Demos. In een schriftelijke vraag polste Cindy Franssen (CD&V) hoe dit resterende bedrag wordt geïnvesteerd. Minister Anciaux verwijst in zijn antwoord naar de beheersovereenkomst van Demos.

Complementariteit?

Het participatiedecreet wil complementariteit realiseren tussen de werking van het Fonds Vrijetijdsparticipatie (vroeger Fonds Cultuurparticipatie genoemd) en de subsidiepot ’lokale netwerken’. In het participatiedecreet is immers vastgelegd dat verenigingen in gemeenten waar een afsprakennota is goedgekeurd, geen beroep meer kunnen doen op het Fonds. De vraag is of de beoogde complementariteit een goede zaak is. Zullen in de toekomst meer mensen in armoede, op een betere manier bereikt worden?

Provinciale infomomenten

Demos, het Fonds Vrijetijdsparticipatie en het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, organiseren een reeks infomomenten waarop ze voornamelijk ingaan op twee vragen:

  • Hoe kan een lokaal netwerk best tot stand gebracht worden?
  • Hoe komen we tot een goede afsprakennota?

De bestaande afsprakennota’s worden besproken en er wordt ook ingegaan op de afstemming met andere Vlaamse en federale initiatieven.

In elke provincie vindt een infodag plaats: Limburg (3 maart), Oost-Vlaanderen (23 maart), Antwerpen (25 maart), West-Vlaanderen (1 april) en Vlaams-Brabant (2 april).

Meer info over de infomomenten vind je op de website van Demos.
Informatie over de subsidielijn ‘lokale netwerken vrijetijdsparticipatie personen in armoede’ vind je op de website van Demos en de website van de administratie.
De vraag van Cindy Franssen en het antwoord van minister Anciaux vind je in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA