Beginpagina > Verenigingen overleggen over hun experimenten


Verenigingen overleggen over hun experimenten

dinsdag 26 mei 2009

Op 19 mei organiseerde SoCiuS een uitwisselingsdag voor verenigingen die met behulp van een nieuw subsidiereglement een experimenteel project opzetten. De FOV luisterde mee en ving een paar aanbevelingen tot wijziging van het reglement op.

Proefronde van een nieuw reglement

Vorig jaar lanceerde minister van Cultuur Bert Anciaux een projectoproep voor vernieuwend werken in verenigingen, de zogenaamde experimentenregeling (zie ook vorige berichtgeving).

Het reglement stelt volgende prioriteiten:

  • continuïteit stimuleren tussen organisaties van jongvolwassenen en volwassenenorganisaties
  • toenadering zoeken tot relevante lokale actoren die geen plaats hebben in het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk
  • nieuwe doelgroepen aanspreken en (potentiële) leden nauwer betrekken door het ontwikkelen van voor de vereniging vernieuwende samenwerkingsverbanden in het maatschappelijk middenveld

19 projecten werden ingediend, 16 projecten werden goedgekeurd. Zij ontvingen tussen de 7000 en 48.800 euro. Hiermee werd de experimentenpot van 500.000 euro nagenoeg volledig gebruikt.

Tussentijdse uitwisseling

De projecten lopen nog tot 1 september. Tijd voor een tussentijdse uitwisseling, vond SoCiuS. Centraal bij de uitwisseling stonden de samenwerkingsverbanden en het vernieuwende aspect hiervan voor de organisatie, de inhoudelijk focus op de prioriteiten en de verhouding van het experiment tot de bestaande werking. Tot slot kwam ook de evaluatie en de rapportering aan bod.

De FOV luisterde mee en noteerde een aantal bemerkingen.

De inhoudelijke prioriteiten sluiten aan bij wat reeds leefde in de deelnemende verenigingen. De verenigingen grijpen de kans tot experimenteren met beide handen en overwegen zorgvuldig op welke manier het experiment kan worden ingebed in de reguliere werking.

Maar, merkten de verenigingen ook op, het reglement houdt volgens hen niet voldoende rekening met het ritme van de eigen werking. Om een experiment uit te werken en in te bedden in de bestaande werking, is de looptijd van 10 maanden - volgend jaar één jaar - te kort. Ook de timing van de looptijd maakt het de verenigingen niet gemakkelijk. Dit kwam sterk tot uiting bij organisaties die plaatselijke afdelingen en vrijwilligers een plaats geven in het experiment. Nieuwe partners leren kennen en de verwachtingen afstemmen kost tijd maar is noodzakelijk voor een goed verloop van het project.

De deelnemers deden ook een suggestie. Tussen het moment van de bekendmaking van de goedkeuring van het project aan de vereniging en de start zou een voorbereidingstijd moeten worden voorzien. Deze zou dan kunnen worden gebruikt voor verdere voorbereiding van het project (afstemmen met partners, een aanwerving organiseren, overleg met de lokale afdelingen en vrijwilligers, …).

Het subsidiereglement blijft ook dit jaar geldig. De uiterste indiendatum is 1 juni.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA