Beginpagina > Vlaams parlement legt accenten in beleidsnota Cultuur


Vlaams parlement legt accenten in beleidsnota Cultuur

dinsdag 30 maart 2010

Op woensdag 24 maart besprak de plenaire vergadering van het Vlaams parlement de beleidsnota Cultuur. Dit was meteen de laatste etappe in de lange ronde die dit werkstuk aflegde. Met de goedkeuring van een motie legde de meerderheid een aantal accenten.

Adviescommissies

De beleidsnota’s van de ministers worden door de plenaire vergadering niet als dusdanig gestemd, maar via “met redenen omklede moties” geven parlementsleden hun appreciatie weer en leggen ze accenten. Drie moties werden ingediend: één door de meerderheidsfracties (CD&V, sp.a en N-VA), één door Open Vld en één door Groen!. Uiteindelijk haalde enkel de meerderheidsmotie de eindmeet, zonder tegenstem.

Zo vraagt de meerderheid om “het werk van de advies- en beoordelingscommissies te waarderen en daarmee rekening te houden bij het opstellen van decreten en bij het nemen van beslissingen”. Zeer terecht, zo meende Bart Caron (Groen!) tijdens het debat, en hij richtte zich meteen tot cultuurminister Joke Schauvliege: “Het moet me nog eens van het hart dat u de adviezen van de beroepscommissie inzake sociaal-cultureel werk voor deze organisaties die positief werden beoordeeld, toch naast u hebt neergelegd. Dat rijmt in ieder geval niet met deze motie”.

Stabiliteit en rationalisering

Specifiek voor het sociaal-cultureel werk is er het pleidooi om “tegemoet te komen aan de vraag van de sector naar decretale stabiliteit en rationalisering (sic) van de bovenbouw, wat bijsturingen –waar nodig- niet uitsluit”. Wat de meerderheid met de term rationalisering bedoelt, is niet duidelijk, omdat de sector hier, via het memorandum van de FOV, niet naar vroeg.

Tijdens het debat brak Paul Delva (CD&V) voorts een lans voor het inzetten op ‘cultuur en natuur’, en meer specifiek voor het betrekken van de sociaal-culturele sector hierbij, omdat op deze manier meer duurzame effecten kunnen worden bereikt. De N-VA was, bij monde van Lieven Dehandschutter, verheugd met de inspanningen voor het verhogen van de culturele competentie bij de Vlamingen. Yamila Idrissi (sp.a) pleitte voor een straffe ambitie inzake vorming en opleiding en stipte aan dat het sociaal-cultureel werk “blijvend moet gehonoreerd worden”.

Subsidieverminderingen ongedaan

Open Vld pleitte voor het opzetten van vernieuwende initiatieven inzake cultuureducatie en, samen met de meerderheidsfracties, voor een grondige evaluatie van het participatiedecreet.

Groen! wil dat de recente subsidieverminderingen ongedaan worden gemaakt van zodra de begroting het mogelijk maakt en dat voor alle werksoorten het aandeel van projectsubsidies wordt verhoogd tot tien procent van de meerjarige subsidies. Ook vroeg deze partij een “bijzondere aandacht te besteden aan de kwetsbare positie van het sociaal-cultureel werk”.

Je vindt de volledige teksten van de moties op deze link. Het verslag van de vergadering vind je in de rechterkolom. Vorige berichtgeving over de beleidsnota Cultuur vind je hier en hier.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA