Beginpagina > Hoorzitting interne staatshervorming


Hoorzitting interne staatshervorming

donderdag 10 juni 2010

Op 18 mei vond in het Vlaams Parlement een hoorzitting over de interne staathervorming plaats. Deze hoorzitting kaderde in de doelstelling van minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois om tot een vereenvoudigd Vlaams Bestuur te komen. De interne staatshervorming kan ook gevolgen hebben voor onze sector. De FOV houdt het dossier nauwlettend in de gaten.

Ambitie minister Bourgeois

De Vlaamse overheid, de gemeenten en de provincies vormen samen de bestuurlijke ruggengraat binnen Vlaanderen. Hun onderlinge taken en bevoegdheden zijn echter onvoldoende homogeen en herkenbaar afgebakend, aldus de Vlaamse Regering.

De beleidsnota van minister Bourgeois stelt: "naast het probleem van de bevoegdheidsafbakening, stellen we vast dat de drie bestuursniveaus een groot aantal instellingen en structuren in het leven hebben geroepen waardoor het bestuur erg ondoorzichtig is geworden. Binnen en tussen die bestuursniveaus is er te weinig samenhang en samenwerking. Dit bestuurlijke kluwen is niet alleen weinig transparant, het leidt ook tot inefficiëntie en een democratisch deficit."

Minister Bourgeois wil op het einde van deze regeerperiode komen tot een vereenvoudigd Vlaams bestuurlijk landschap. In dit kader vond op 18 mei een hoorzitting plaats in de Commissie voor Binnenlands Bestuur. Met volgende sprekers:

  • Jan Van Doren, adjunct-directeur Kenniscentrum Voka
  • Kristof Willekens, juridisch adviseur Unizo-Studiedienst en Jan Boulogne, directeur Unizo-Vorming
  • Miek De Kepper, directeur Locus (Steunpunt Lokaal Cultuurbeleid)
  • Erik Grietens, beleidsmedewerker Bond Beter Leefmilieu

Vermindering van planlast en verschuiving van bevoegdheden

De discussie over de interne staatshervorming spitste zich vooral toe op twee thema’s:

  • de planlastvermindering voor lokale besturen, met onder meer het idee om de gemeentelijke sectorale plannen samen te voegen tot één strategisch gemeentelijk plan
  • een vereenvoudiging van de bestuurlijke niveaus, met onder meer het idee om de bevoegdheden van de provincies tot ‘gebiedsgebonden materies’ te beperken

Belang van de discussie

De FOV volgt dit dossier in het bijzonder op. Naast het Vlaamse en gemeentelijke beleidsniveau, zijn de provincies immers een belangrijke subsidiebron voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties. De FOV becijferde dit: naast subsidies uit het decreet ontvangen de organisaties 2,7 miljoen euro via het beleidsdomein Cultuur van de provincies. Eventuele hervormingen in het bestuur mogen geen afbreuk doen aan de financiële zekerheid van sociaal-culturele organisaties.

Daarnaast volgen we ook met argusogen de ontwikkelingen rond planlastvermindering voor lokale besturen. Het is belangrijk dat er binnen de lokale plannen voldoende aandacht blijft voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Bovendien moeten eventuele hervormingen de lokale inspraak- en participatiemechanismen respecteren. De Strategische Adviesraad Cultuur, waar de FOV deel van uitmaakt, beraadt zich over het dossier.

Het verslag van de hoorzitting is nog niet beschikbaar. Binnenkort vind je dit op de FOV-website.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA