Beginpagina > Vormingplus: impact in kaart


Vormingplus: impact in kaart

donderdag 2 december 2010

Cultuurminister Schauvliege brengt de concrete impact van haar budgettaire ingreep bij de volkshogescholen in kaart. Als hieruit blijkt dat er maatregelen nodig zijn om de sociale implicaties of kwalitatieve werking te faciliteren, wordt bij de begrotingscontrole van 2011 bijgestuurd. Dit bleek uit de bespreking van de begroting in de Cultuurcommissie van het Vlaams Parlement.

Werk Vormingplus verderzetten

De bespreking van de beleidsbrief en de begroting in de Cultuurcommissie van het Vlaams parlement, leidde nog tot vele vragen en antwoorden over de ingreep bij de Vormingplus-centra of volkshogescholen (zie eerdere berichtgeving). Minister Schauvliege gaf een uitgebreide verantwoording. De ondertoon van haar argumentatie stond duidelijk in contrast met deze in de media, de afgelopen weken: ze was genuanceerd en toekomstgericht. De minister bevestigde nog een belangrijk beleidsperspectief te zien voor de Vormingplus-centra: “we willen het werk van de volkshogescholen verderzetten, maar meer aansturen op samenwerken”. Ze kondigde aan om samen met de sector de concrete implicaties in kaart te brengen, met het oog op het eventueel nemen van noodzakelijke maatregelen bij de budgetcontrole in het voorjaar van 2011: “de FOV brengt de concrete consequenties in kaart en dan kijken we samen naar het wat en hoe”.

Commissie blijft waakzaam

Hierbij zal alvast ook de Cultuurcommissie over de schouders meekijken. Lieven Dehandschutter (N-VA) stelde zeer bezorgd te blijven: “mijn ongerustheid is zelfs toegenomen door uw uitleg”. Yamila Idrissi (sp.a) was alvast blij dat er opnieuw overleg is, maar drong er sterk op aan dat er bij de budgetcontrole ruimte is voor eventuele noodzakelijke maatregelen. Ook Paul Delva (CD&V) vroeg aan de minister om de sector te betrekken bij de implementatie en bij de flankerende maatregelen. Bij Bart Caron (Groen!) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) was vooral de mildere toon bij minister Schauvliege opgevallen. Zij drongen aan op meer duidelijkheid over wat de minister zou doen als de consequenties in kaart werden gebracht. Caron hield nog een vurig pleidooi om de volkshogescholen alle kansen te geven. Hij diende een amendement in om alvast het schrappen van de subsidie-ondergrens ongedaan te maken en sloot af met een scherpe sneer: “U bent de enige minister in de Vlaamse regering die rechtstreeks ingrijpt op jobs via het uitlokken van gedwongen ontslagen”.

Voorzitter Philippe De Coene (sp.a) leidde uit de tussenkomsten de waakzaamheid van de commissieleden af. Hij stelde dan ook voor om de Cultuurcommissie verder te informeren over de opvolging. Minister Schauvliege stemde hiermee in.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA