Beginpagina > De kijk van de FOV op het participatiedecreet


De kijk van de FOV op het participatiedecreet

vrijdag 18 maart 2011

Minister Schauvliege kondigde een evaluatie van het participatiedecreet aan. Waar nodig, doet zij deze evaluatie in samenwerking met de ministers voor Sport (Muyters) en Jeugd (Smet) die mee verantwoordelijk zijn. De administratie rondt de evaluatie af in april. Daarna zullen de ministers hun beleidsconclusies trekken. De FOV geeft alvast haar kijk op de zaak.

De betrokken administraties en ministers (jeugd, sport en cultuur) werken vandaag aan de evaluatie van het participatiedecreet (zie ook vorige berichtgeving). Minister Schauvliege gaf in de zomer van 2010 aan de administratie(s) de opdracht om de evaluatie van het participatiedecreet in april af te ronden. De FOV bepaalde alvast enkele focuspunten vanuit het sociaal-cultureel werk:

Focuspunt projectoproepen

  • Er is veel meer participatie-expertise aanwezig in de sector, dan uit de lijst van de ondersteunde participatieprojecten blijkt. Het zou voor het doel van het participatiebeleid veel effectiever zijn als deze expertise ook ten volle kan worden ingeschakeld.
  • Alle initiatieven die bruggen bouwen en bestaande bruggen versterken, moeten aanspraak kunnen maken op deze projectmiddelen uit het participatiedecreet.
  • Bovendien willen we wijzen op het belang van “deelnemen” én “deelhebben”. Beide elementen zijn belangrijk: enerzijds toeleiden van mensen naar het aanbod en vice versa en anderzijds kansen geven aan mensen om zelf producent, mede-beslisser, cultuurmaker,… te zijn. Ook op “deelhebben”, een moeilijker spoor, moet steevast worden ingezet.

Focuspunt procedures

  • Voor (vooral) de maatregelen waar (ook) lokale vrijwilligers in beeld komen, zijn de procedures dikwijls moeilijk en/of liggen de verwachtingen ten aanzien van deze vrijwilligers soms zeer hoog. De procedures van maatregelen waar (dikwijls) lokale vrijwilligers in beeld komen, moeten vanuit het oogpunt van die vrijwilligers worden geëvalueerd. Bovendien wijzen we op het belang van voldoende ruimte voor “landelijke” ondersteuning van deze vrijwilligers.
  • We pleiten ervoor dat de verschillende deadlines beter bewaakt zouden worden. De beslissingen worden soms te laat gecommuniceerd. Dit brengt organisaties in moeilijkheden.

Focuspunt proeftuinen

Het participatiedecreet beschrijft een beleidsmethode om te werken met “proeftuinen”: dit is een specifieke reglementering om voor vijf jaar bepaalde ontwikkelingen te verkennen en vervolgens (eventueel) te laten overgaan in reguliere regelgeving.

  • We dringen erop aan dat, ter gelegenheid van de evaluatie van het participatiedecreet, de proeftuinformule mee wordt geëvalueerd, met het oog op soortgelijke verankeringen in sectorale regelgeving.
De volledige tekst kan je nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA