Beginpagina > Inspectie van Financiën belemmert uitvoering participatieprojecten


Inspectie van Financiën belemmert uitvoering participatieprojecten

dinsdag 21 februari 2012

De beslissing over de subsidiëring van participatieprojecten voor kansengroepen loopt ernstige vertraging op omwille van bijkomende vragen van de Inspectie van Financiën. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) kaartte het probleem aan in de vergadering van de Commissie Cultuur van 2 februari. Hij vindt gehoor bij Cultuurminister Schauvliege. [Update: momenteel kennen 56 van de 59 organisaties reeds de definitieve beslissing. Voor drie projecten diende een begrotingsakkoord aangevraagd te worden bij de minister van Financiën.]

Subsidies blijven uit

Het is weer zover. Voor de tweede maal op rij loopt de toekenning (en uitbetaling) van participatieprojecten voor kansengroepen ernstige vertraging op. 59 organisaties wachten sinds 31 december op een beslissing van de minister. Minister van Cultuur Joke Schauvliege beoordeelde 17 projecten, op voordracht van een beoordelingscommissie, positief. Helaas zijn de organisaties hiervan nog niet op de hoogte, laat staan dat ze hiervoor reeds middelen hebben ontvangen. Vooraleer de beslissing van de minister definitief is, moet de Inspectie van Financiën een advies verlenen. En die instantie is de vertragende factor… Normaal gezien heeft de Inspectie van Financiën 12 dagen om een advies te verlenen. Elke keer de Inspectie een verduidelijkende vraag stelt, wordt de termijn verlengd.

Update: Op 25 januari kregen de eerste organisaties bericht van de genomen beslissing en momenteel kennen 56 van de 59 organisaties reeds de definitieve beslissing. Voor drie projecten diende een begrotingsakkoord aangevraagd te worden bij de minister van Financiën.

Minister Schauvliege erkent het probleem

Hoewel minister Schauvliege de decretale timing respecteerde, kan haar beslissing niet bekend gemaakt worden. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) vindt dit nefast voor de organisaties. Het schept immers financiële problemen. Minister Schauvliege volgt hem daarin. De minister pleit voor een aanpassing van het uitvoeringsbesluit van het participatiedecreet, zodat dergelijke vertragingen niet meer mogelijk zijn. "Het is volgens ons dus duidelijk dat we door de timing in de regelgeving bijna altijd in de knoei zullen geraken. Het klopt dat een aanpassing van de procedure in het uitvoeringsbesluit te verkiezen." Ook Paul Delva (CD&V) vindt dat dit probleem verholpen moet worden, en wel op een structurele wijze. De kunstensector kamp met gelijkaardige problemen.

Wanneer deze aanpassing er komt blijft onduidelijk. De aangekondigde evaluatie van het participatiedecreet door de drie bevoegde ministers (Cultuur, Jeugd en Sport) is nog steeds niet afgerond.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA