Beginpagina > Schauvliege creëert cel Cultuur Internationaal (CINT)


Schauvliege creëert cel Cultuur Internationaal (CINT)

zondag 10 juni 2012

De lang verwachte nota rond het Internationaal Cultuurbeleid is uit. Cultuurminister Schauvliege presenteerde deze nota op 1 juni. Ook het sociaal-cultureel werk krijgt een vermelding, al zal vooral uit de concrete uitvoering moeten blijken wat de nota juist betekent voor onze sector. Om het nieuwe internationaal cultuurbeleid in goede banen te leiden, installeert de minister een nieuw orgaan: de CINT.

Cultuur: hefboom voor veel domeinen

Begin 2011 maakte Cultuurminister Joke Schauvliege de aanwerving bekend van Hugo De Greef als adviseur voor het internationaal cultuurbeleid. Dit zou meteen het startpunt betekenen van een uit te stippelen internationaal cultuurbeleid. Het moment waarop de nota klaar zou zijn, is herhaaldelijk verschoven, maar nu is hij er.

Opvallend is hoe de minister tal van verbindingen legt met andere domeinen en bestuursniveaus: met Buitenlands Beleid, Toerisme, de Kunststeden, Internationaal Ondernemen… Cultuur wordt als een belangrijke hefboom gezien voor de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland, zowel inzake economie, toerisme, wetenschap, onderwijs als het Vlaams merkenbeleid.

Nieuwe internationale cel

En dus staat het Internationaal Cultuurbeleid niet alleen. Om al deze doelstellingen te stroomlijnen wordt de CINT in het leven geroepen: de cel Cultuur Internationaal. Het valt trouwens op dat het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en het Agentschap Kunsten & Erfgoed deel (zullen) uitmaken van allerlei netwerken, maar over het Agentschap Sociaal-Cultureel werk voor Jeugd en Volwassenen wordt niet gesproken.

Kansen voor internationale netwerken

Nochtans wordt het Internationaal Cultuurbeleid ruim gedefinieerd: kunsten, erfgoed, cultuurindustrie én sociaal-cultureel werk. De nota verwijst niet expliciet naar onze sector, maar biedt toch een aantal uitgelezen kansen om op verder te werken. Zo wordt veel belang gehecht aan internationale netwerken, bilaterale samenwerking met Nederland en de Franse Gemeenschap. Ook de noties “interculturaliteit” en “participatie” bieden mogelijkheden. Voor de ondersteuning van de deelname aan netwerken zal een nieuw reglement worden ontwikkeld: individuele studiereizen, themacongressen, bezoekersprogramma’s, sociale netwerken… zouden hierop kunnen aansluiten.

Je vindt de nota in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA