Beginpagina > 1 Belg op 8 werkt voor (breed) middenveld


1 Belg op 8 werkt voor (breed) middenveld

dinsdag 9 juli 2013

De inbreng in de welvaart van het zogenoemde middenveld in België blijft toenemen. Verenigingen - instellingen zonder winstoogmerk (izw’s) - genereerden in 2010 5,5 procent van het bruto binnenlands product en zijn goed voor 12 procent van de arbeidsmarkt.

Via het Observatorium van het Verenigingsleven verzamelt de Koning Boudewijn Stichting cijfers en tendensen over de brede verenigingssector. Het middenveld is een belangrijke economische speler en een groeiende werkgever. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank van België voor het Observatorium.

Instellingen zonder winstoogmerk (izw) omvatten een hele waaier van organisaties: stichtingen, ziekenhuizen, rusthuizen, politieke partijen, beroepsverenigingen, vakbonden maar ook sociale en culturele organisaties. Vzw’s vormen dus een grote meerderheid van de izw’s. Voor deze studie werden organisaties met personeel in loondienst in rekening gebracht.

Het economisch gewicht van dit middenveld in België blijft toenemen. Blijvende groeiers zijn organisaties in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. De izw’s genereerden in 2010 5,5 procent van het bruto binnenlands product en waren met 446.500 werknemers goed voor 11,9 procent van de arbeidsmarkt.

Twee tendensen zijn wellicht belangrijk in dit verband: het ouder worden van de bevolking, waardoor de vraag naar medische zorg toeneemt, en de groeiende dualisering van de maatschappij, waarbij sociale diensten worden ontwikkeld voor de sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen.

Het relatieve gewicht van izw’s is bijzonder groot in de sector van de maatschappelijke dienstverlening: in 2010 namen izw’s 81 percent van de totale toegevoegde waarde in deze sector voor hun rekening. Ze vertegenwoordigen ook een belangrijk deel van de toegevoegde waarde in de sector van de gezondheidszorg (44 percent) en die van de kunst, amusement en recreatie (42 percent).

De volledige studie van de KBS vind je hier.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA