Beginpagina > OESO: Kunsteducatie zorgt voor creatieve en kritische denkers


OESO: Kunsteducatie zorgt voor creatieve en kritische denkers

vrijdag 26 juli 2013

Volgens de OESO – de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling - draagt kunsteducatie bij tot een innovatieve samenleving. Dat blijkt uit een recent verschenen onderzoek, getiteld ’Art for Art’s Sake? The Impact of Arts Education.’ Vernieuwing wordt aangestuurd door vaardigheden op vlak van kennis, vrij en creatief denken en sociaal gedrag. Kunsteducatie heeft een positieve impact op deze vaardigheden, zo concluderen de onderzoekers.

Enkele opmerkelijke bevindingen

  • Muziekeducatie versterkt het IQ en de academische prestaties. Er zijn aanwijzingen dat muziekeducatie het leren van vreemde talen faciliteert.
  • Theatereducatie stimuleert cruciale verbale vaardigheden (lezen, schrijven, tekstbegrip, ...) en heeft een positieve invloed op sociale skills (empathie, omgang met emoties,…).
  • Leren kijken naar beeldende kunst versterkt de wetenschappelijke en wiskundige vaardigheden van leerlingen.
  • Enkele studies verbinden danseducatie met ruimtelijk-visuele vaardigheden.

    Meer dan louter economisch belang

    De onderzoekers geloven dat het welzijn van individuen groter zal zijn in landen waar kunst een prominente rol speelt in het onderwijs en dat onze post-industriële en geglobaliseerde economieën baat zullenhebben bij arbeidskrachten die over deze "skills for innovation" beschikken. Toch merken ze op dat het belang van kunsteducatie de arbeidsmarkt overstijgt. Kunst biedt mensen immers een heel andere manier om de wereld te begrijpen dan, bijvoorbeeld, de wetenschap. Kunsteducatie biedt de kans om je vrij uit te drukken, te ontdekken en te experimenteren. Ze biedt mensen tevens een veilige context voor introspectie en het vinden van persoonlijk betekenis.

    Ook buiten het reguliere onderwijs

    Het rapport is vooral toegespitst op kunsteducatie in het geïnstitutionaliseerde onderwijs. Maar ook daarbuiten – denk maar aan het sociaal-cultureel werk of de amateurkunsten - zijn er tal van mogelijkheden om te leren over en door kunst- en cultuurbeleving. Ook op Vlaams niveau zijn er beleidsontwikkelingen inzake cultuureducatie.

    De visienota’s Groeien/Doorgroeien in Cultuur, de prioriteitenregeling in het kader van het decreet lokaal cultuurbeleid en de eerste discussienota rond de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs, leveren bouwstenen voor een strategische uitbouw van cultuureducatie in Vlaanderen in de loop van de volgende legislatuur. Door het brede sociaal-cultureel werk, de bibliotheken en cultuurcentra, het DKO en het leerplichtonderwijs te betrekken, kan deze hervorming een voorbeeld zijn voor de ontwikkeling van toekomstgerichte, levende leernetwerken.

    Meer uitleg en verdere verwijzingen naar het onderzoeksrapport vind je op de website van CANON Cultuurcel.


  • Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

    De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA