Beginpagina > Erkenning voor fiscale attesten: bijna twee jaar wachten


Erkenning voor fiscale attesten: bijna twee jaar wachten

donderdag 8 augustus 2013

Tijdens de laatste dagen van zijn koningschap, op 17 juli om precies te zijn, ondertekende Albert II een van zijn laatste Koninklijke Besluiten. Dit besluit is van bijzonder belang voor enkele sociaal-culturele organisaties aangezien het hun erkenning bevatte voor het uitreiken van fiscale attesten. De betrokken organisaties zaten immers al een hele tijd op hete kolen: de attesten moesten de schenkers bereiken vóór de uiterste indiendatum van hun belastingaangifte. Daarvoor kwam het KB helaas te laat.

Bijna twee jaren wachten

In de loop van het jaar 2011 dienden 15 sociaal-culturele organisaties een aanvraag in bij de fiscus om erkend te worden als culturele instelling die fiscale attesten mag uitreiken aan schenkers. Met dit laatste KB hebben elk van hen die nu ook verkregen. Een kleine berekening leert ons dat er gemiddeld 21 maanden voorbij gaan tussen het moment van aanvraag en het moment waarop de erkenning in het Belgisch Staatsblad verschijnt. Vóór de publicatie in het BS mag een organisatie geen attesten bezorgen aan de schenker.

Het eerste jaar van de periode waarvoor de erkenning is aangevraagd (2012) is inmiddels al lang verstreken. De eerste gedupeerden van deze laattijdige erkenning zijn vanzelfsprekend de gulle schenkers zelf. Zij krijgen hun attesten te laat, en grijpen zo naast een rechtmatig belastingvoordeel. Er rest hen niets anders dan een rechtzetting te vragen van hun reeds ingediende aangifte.

Een vervelende zaak, want het veroorzaakt een bijkomende last voor de donateur. Dat organisaties nooit op tijd kunnen garanderen dat schenkers hun fiscaal attest zullen krijgen, leidt tot verwarring. Door de onduidelijkheid dreigen sommige donateurs zelfs af te zien van een nieuwe gift. Voor de organisaties is het verlies dus dubbel: ze lijden gezichtsverlies én financieel verlies.

Een lichtpunt?

FOV blijft dit pijnpunt aankaarten, zowel in haar contacten met het kabinet Geens als in de Contactgroep Giften die eind juni opnieuw van start ging. Minister Geens gaf zelf aan oren te hebben naar een harmonisatie van de procedures op lange termijn. Hij beloofde een voorstel in die zin te formuleren. FOV hoopt dat dit euvel nog tijdens deze legislatuur verholpen kan worden. Er moet in ieder geval vermeden worden dat dit opnieuw op de lange baan wordt geschoven.

Parlementaire vragen

Het Koninklijk Besluit waarvan hierboven sprake werd al aangekondigd in het antwoord van Minister van Financiën Geens (op 26 maart 2013, toen bij monde van Staatssecretaris Hendrik Bogaert) op een parlementaire vraag van George Gilkinet en Meyrem Almaci ( zie ook: Minister van Financiën erkent problemen in het dossier fiscale attesten).

De administratieve diensten van de minister van Begroting onderzochten toen - we schrijven dan eind maart - twee KB’s, terwijl een derde werd voorbereid door de fiscus. De twee KB’s waarvan sprake werden gepubliceerd op 25 april 2013 (zie ook: FOV blijft problematiek fiscale attesten op de agenda plaatsen). Het derde volgde dus onlangs op 29 juli.

Na een eerdere vraag ter opvolging in mei, liet George Gilkinet in juni opnieuw van zich horen in de commissie Financiën. Daar beloofde hij de minister van Begroting om extra informatie vragen, indien de donateurs hun fiscaal attest niet tijdig zouden ontvangen doordat de betrokken organisaties nog geen erkenning hadden.

Het Koninklijk besluit van 29 juli vind je op bladzijden 47506 – 47508 van het document in de rechterkolom.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA