Beginpagina > Wanneer is er voldoende lokale participatie aan de meerjarenplannen om (...)


Wanneer is er voldoende lokale participatie aan de meerjarenplannen om subsidies te krijgen?

Verschillende bevoegde ministers geven antwoord.

dinsdag 18 maart 2014

Naar aanleiding van een schriftelijke vraag van Chockri Mahasine (sp.a), over de lokale participatie aan de meerjarenplanning, gaven verschillende ministers antwoord over de toepassing op hun bevoegdheidsdomein. De ministers geven onder meer aan wanneer de participatie aan de meerjarenplanning voor hun bevoegdheidsdomein als voldoende wordt beschouwd.

Jeugd (minister P. Smet)

Minister van Jeugd Pascal Smet (sp.a) trekt duidelijk een lijn.

"Indien het college niet kan aantonen dat het advies van de jeugdraad bij de opmaak van het meerjarenplan werd ingewonnen, kunnen geen subsidies worden toegekend in het kader van de Vlaamse beleidsprioriteiten Jeugd."

Ook geeft hij aan dat er dat er een nulmeting wordt uitgevoerd en dat het proces grondig tegen het licht gehouden wordt.

"Met deze nulmeting als uitgangspunt kan het gevoerde (participatie)proces in het kader van het gemeentelijk jeugdbeleid op vaste tijdstippen in kaart worden gebracht en worden geëvalueerd."

Sport (minister P. Muyters)

Ook minister van sport Philippe Muyters (NV-A) volgt een duidelijke lijn.

"Een participatie kan als onvoldoende worden beschouwd als de sportraad bij de opmaak van en/of advies over de meerjarenplanning niet geconsulteerd is".

Maar welke gevolgen dit concreet heeft, blijft in het vage:

"Indien dit het geval is, zal dit gemeld worden aan het lokale bestuur in de beoordeling van de subsidieaanvraag. Het planlastendecreet voorziet dat de besturen steeds op eigen initiatief bijkomende informatie kunnen overmaken."

Cultuur (minister J. Schauvliege)

Volgens minister van Cultuur Joke Schauvliege blijkt uit onderzoek door de administratie dat niet alle gemeenten de lokale participatie en de consultatie van de adviesorganen beschrijven in de toelichting van het meerjarenplan.

De administratie onderzoekt steekproefsgewijs of de belanghebbenden werden betrokken.
"Nu al blijkt dat de lokale participatie niet altijd aan bod komt in de toelichting bij het gemeentelijk strategisch meerjarenplan. Conform het Planlastendecreet moet er enkel aangetoond worden dat lokale belanghebbenden werden betrokken.
Het betrekken van lokale belanghebbenden op zich volstaat dus om te voldoen aan deze subsidievoorwaarde."
Hieraan voegt ze toe dat bij de inhoudelijke beoordeling opmerkingen kunnen worden geformuleerd over de wijze waarop dit gebeurde. Deze opmerkingen kunnen, als onderdeel van de beslissing over de subsidietoekenning, voor opvolging worden bezorgd aan de lokale besturen.

Indien een gemeente de lokale belanghebbenden, noch de adviesraden heeft geconsulteerd, kan dit gevolgen hebben op het lokale niveau.
De gemeente heeft dan een op straffe van nietigheid voorgeschreven vormvereiste niet gevolgd.

Wanneer burgers en/of adviesraden niet geconsulteerd zijn, kan elke belanghebbende kan een klacht indienen bij de Vaste Cultuurpactcommissie of kan een verzoekschrift indienen bij de Raad van State.

minister Bourgeios In zijn antwoord benoemt minister Bourgeios ook de adviesversterker als een hulpmiddel bij participatieproblemen.

Op 1 april (New Deal) gaan we met Caroline Gennez in gesprek over lokale participatie. Wil je mee discussiëren, schrijf dan in via deze link .

Een volledig overzicht van vraag en antwoord van alle ministers kan je nalezen via deze link .


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA