Beginpagina > Schauvliege: "cultuur moet ogen van beleidsmakers blijven openen"


Schauvliege: "cultuur moet ogen van beleidsmakers blijven openen"

maandag 5 mei 2014

"Zonder kunst en cultuur is geen leven mogelijk..." Met deze woorden sloot Vlaams minister van Cultuur Schauvliege de vijfde editie van het Cultuurforum 2020 af. Dit initiatief, waar zij vijf jaar geleden het startsein voor gaf, is bedoeld om het debat rond cultuurbeleid in Vlaanderen aan te zwengelen en sectorbrede inspraak mogelijk te maken. Deze editie van het forum kopte als titel "de waarde van Cultuur".

Welke waarde heeft kunst en wat is de meerwaarde voor de samenleving? Kosten en baten, efficiëntie, ’return on investment’ zijn dan krachtige termen die een waardendebat over cultuur mee voeden. Zullen harde cijfers het nieuwe cultuurbeleid bepalen?

Ogen blijven openen

Niet als het aan de minister ligt, zo bleek uit haar toespraak. Hoewel zij een voorstander en voortrekker is van de gegevensregistratie "moet het even vanzelfsprekend én relevant zijn dat niet alles in cijfers kán en moét gevat worden. Het is de verantwoordelijkheid van wie beleid maakt, als overheid of instelling, om rekening te houden met die economische werkelijkheid, maar het is cultuur om de ogen van beleidsmakers te blijven openen voor andere waarden als verwondering, schoonheid, ontmoeting of dialoog”. De minister stipte ook aan dat cultuur het sterkst is wanneer deze van de gemeenschap is en oog heeft voor diversiteit. Zij had het in dit verband over de rol voor verenigingen én vrijwilligers om "cultuur van iedereen te maken": “zij zijn het cement van onze complexe samenleving, zeker als het wat moeilijker gaat en de sociale rechtvaardigheid in het gedrang komt. Want cultuur draait om mensen, om engagement.”

De minister onderstreepte nogmaals het belang van participatie en een sterker internationaal cultuurbeleid. Rond dit laatste kwam ook onze sector even in beeld: “Ook voor het sociaal-cultureel werk zijn die internationale netwerken een belangrijke draaischijf om kennis te delen en ervaring uit te wisselen”.

Prijs Algemene Culturele Verdienste voor Guy Mortier

Guy Mortier, voormalig hoofdredacteur van Humo, mocht de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste in ontvangst nemen. Motieven hiervoor waren onder meer zijn volgehouden inzet voor de rockmuziek en de kansen die hij gaf aan vele journalisten, schrijvers, fotografen, tekenaars,…

Over kunst en cultuur

De voormiddag werd hoofdzakelijk gevuld met een toespraak en een panelgesprek. Tijdens dit gesprek werd cultuur al te vaak en al te nadrukkelijk verengd tot de kunsten, wat een gemiste kans was om breed en diepgaand in te zoomen op het onderwerp van de dag. Het namiddagprogramma, met twaalf werkgroepen, toonde beter de rijke diversiteit in de cultuursector. Ook zeven ervaringsdeskundigen uit het sociaal-cultureel werk kwamen hun expertise delen.

Zo was er Hilde Marichal van de Gezinsbond tijdens de sessie rond kunstenbeleid voor families met kinderen. Liesje Berteloot van Femma deelde haar sociale media strategie. Tijdens de werkgroep over ervaring en belevenisvolle participatie spraken Benedicte Serroen van Citizenne, Koen Deweer van Platform K, Jan Vanoppen van Samentuinen-Velt en Jeroen Sleurs van het Davidsfonds. Ook de expertise van Yilmaz Koçak van CDF werd zeer op prijs gesteld in de sessie over 50 jaar migratie.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA