Beginpagina > Smaakmakertje: Lokale fragmenten uit de partijprogramma’s


Smaakmakertje: Lokale fragmenten uit de partijprogramma’s

maandag 12 mei 2014

Op 25 mei trekken we naar de stembus om bestuurders te kiezen voor het Vlaamse, Federale en Europese niveau. Op welke manier hebben de verschillende politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s oog voor het lokale en provinciale beleid? Wij grasduinden doorheen de programma’ s van Open Vld, sp.a , N-VA, Groen en CD&V. We geven zeker geen volledig overzicht, maar kopiëren enkele losse standpunten/ideeën met betrekking tot het lokale en provinciale beleid; een smaakmakertje om de volledige programma’s ter hand te nemen.

Provincies & lokale besturen:

De meeste partijen bestempelen het lokale niveau als het belangrijkste niveau, dicht bij de burger. Alle partijen hechten veel belang aan lokale autonomie. Over het al dan niet verder afbouwen van provinciale bevoegdheden verschillen de standpunten:

N-VA

Voor de N-VA is de bestuurlijke organisatie in Vlaanderen gebaseerd op het subsidiariteitsbeginsel. Daarbij volstaan twee volwaardige politieke beleidsniveaus: de lokale overheid en de Vlaamse overheid. Voortgaande op de weg die met het Witboek Interne Staatshervorming is ingeslagen, moet het lokale bestuur zich verder kunnen ontwikkelen tot de belangrijkste overheid en het eerste aanspreekpunt voor de burger. In dit tweeledig bestuursmodel is er geen behoefte meer aan de provincies. Hun taken en middelen kunnen naar het lokale niveau of, waar wenselijk, naar het Vlaamse niveau worden doorgeschoven. Dat levert ook nog eens een aanzienlijke besparing op.

Sp.a

Sp.a wil het provinciale niveau behouden. Het herbergt een grote ervaring en expertise in het verschaffen van deskundig advies en kwaliteitsvolle diensten aan de gemeenten. Daarom moet de provincie zijn functie als expertisecentrum en publiek servicebedrijf voor gemeenten behouden.

Open Vld

Open Vld wil dat de beleidsruimte voor de gemeenten in de eerste fase met minimum 50% stijgt door overheveling van Vlaamse en provinciale bevoegdheden en middelen. …. De taken van provincies worden overgenomen door Vlaanderen of door de steden en gemeenten.

CD&V

Gemeenten en provincies zijn besturen dicht bij de mensen. Zij zijn het best geplaatst om de noden en 2139 bekommernissen die bij de bevolking leven, op te pikken en te voorzien in gepaste antwoorden. Vanuit die overtuiging heeft CD&V altijd gekozen voor lokale besturen als politiek basisniveau. Zij moeten, nog meer dan nu, ruimte krijgen om in autonomie op de echte noden van de mensen in te spelen en nauwer betrokken worden bij de uittekening van het Vlaamse en federale beleid. Het uitgangspunt blijft voor CD&V het subsidiariteitsbeginsel: taken moeten uitgevoerd worden door het bestuursniveau dat deze, in het belang van een optimale dienstverlening aan de bevolking, op de meest efficiënte klantvriendelijke manier kan uitoefenen en liefst zo dicht mogelijk bij de burger.

Groen

Er zijn in Vlaanderen heel wat intermediaire structuren actief, naast de verkozen niveaus van provincie en gemeente. Om die bestuurlijke verrommeling te kunnen aanpakken, pleit Groen voor een vervanging van de provincies door verkozen stads- en streekbesturen (in totaal een vijftiental over heel Vlaanderen). Dit moet gepaard gaan met een flinke besparing in het aantal intermediaire structuren. Door een grondige hervorming van het intermediaire bestuursniveau (vervanging van provincies , intercommunales en andere tussenstructuren door stads- en streekgewesten) kan een efficiënter en doorzichtiger beleid vorm krijgen en kan tegelijk bespaard worden op kosten en personeel. De belangrijkste winst van deze hervorming is evenwel vooral: meer democratie.

Taken van gemeenten

Gezien de budgettaire context van de gemeentebesturen pleiten heel wat partijen voor een meer kosten efficiënte overheid en een kerntakendebat voor de lokale besturen. Een intensievere samenwerking tussen -of zelfs fusie van- gemeenten wordt hierbij als een middel genoemd.

CD&V

Gemeenten moeten vrijwillig kunnen beslissen te fuseren. Wij willen echter geen nieuwe, verplichte en algemene fusieoperatie, noch expliciet, noch impliciet. Wettelijke belemmeringen die een volledige integratie van gemeente en OCMW in de weg staan moeten weggenomen worden. Voor sommige gemeenten en OCMW’s gaan de belangrijke stappen die de voorbije jaren werden gezet en die een doorgedreven samenwerking mogelijk maken, nog niet ver genoeg.

N-VA

De lokale besturen moeten financieel gezond zijn. Daarom moeten ze de efficiëntie van hun werking verhogen en hun apparaatskosten verminderen, onder meer door een doorgedreven integratie tussen gemeente en OCMW. Tot de efficiëntieoefening behoort een reflectie over de te behouden en af te stoten taken. In de gemeenteraad moet een grondig kerntakendebat worden gevoerd.

Sp.a

De verschillende omvang, fiscale draagkracht en bestuurskracht van Vlaamse gemeentes brengt bepaalde ongelijkheid tussen gemeentes en hun inwoners met zich mee. Afhankelijk van geografische toevalligheden bepalen mede of iemand toegang tot een voortreffelijke en uitgebreide gemeentelijke dienstverlening of niet. Dat gemeenten klein zijn, betekent niet noodzakelijk dat de dienstverlening beperkt of gebrekkig is, al speelt dit wel vaak een belangrijke rol. Dit is voor sp.a onaanvaardbaar, en moet waar nodig opgelost worden door financiële solidariteit en gemeentelijke samenwerking op een grotere schaal.

Open Vld

De huidige steden en gemeenten dienen samen te werken in voldoende grote verbanden waarbij we hen aanmoedigen om op termijn tot fusies te komen. Dat staat een wijk- en burgergerichte aanpak niet in de weg, maar laat wel een hogere professionalisering toe. OCMW’s smelten samen met de gemeente om één lokaal sociaal beleid te realiseren.

De beheers- en beleidscyclus

Groen vraagt een grondige evaluatie van de beheers- en beleidscyclus (BBC), iets dat we bij de andere partijen minder zien terugkomen:

Groen

Groen wil een grondige evaluatie van de nieuwe beheers- en beleidscyclus, in samenwerking met de lokale besturen. De Vlaamse overheid moet deze evaluatie ten laatste in 2016 afronden, zodat ze de conclusies tijdig in de praktijk kan omzetten. Belangrijke aandachtspunten bij deze evaluatie zijn transparantie (nu vaak beperkt door gebrek aan detailinformatie) en participatie. Het verminderen van planlast is een goede zaak (en zou op een aantal punten zelfs nog verder kunnen gaan ), maar tegelijk mag inspraak en participatie hierdoor niet uitgehold raken. In het verleden waren er belangrijke inspraakvoorwaarden verbonden aan de sectorale beleidsplannen, zoals het jeugdwerkbeleidsplan. De nieuwe BBC biedt theoretische kansen voor een versterkte, meer integrale participatie, maar in de praktijk blijkt er in heel wat gemeenten net inspraak weg te vallen.

Infrastructuur: delen is het nieuwe hebben?

Het delen van nieuwe infrastructuur maakt furore in alle partijprogramma’s. De ideeën gaan van het medebeheer van infrastructuur door buurt en wijkcommité’s tot het herbestemmen van religieuze gebouwen. In nagenoeg alle partijprogramma’s komen schoolgebouwen in het vizier als het gaat om het beter aanwenden van infrastructuur. Een greep:

Sp.a

Sp.a wil meer publieke ruimte benutten door het stimuleren van medebeheer met buurt- en wijkcomités. We onderzoeken of de aanwezige onderwijs- of culturele infrastructuur niet optimaler kan worden benut, bijvoorbeeld in vakantieperiodes, door lokale culturele organisaties.

CD&V

Steeds meer religieus onroerend erfgoed komt leeg te staan. Tegelijk kent o.m. de vrijetijdssector een groot tekort aan ruimtes. In overleg met de gemeenschap, kerkbesturen, bisdommen en lokale besturen moeten keuzes gemaakt worden rond herbevestiging, nevenbestemming, herbestemming of, indien nodig, afbraak. Niet elke kerk of elk klooster kan beschermd of herbestemd worden. Ook declassering mag geen taboe zijn. De Daarom moet er een impulsbeleid komen voor toekomstplannen met religieuze gebouwen, in functie van een duurzaam maatschappelijk of cultureel project.

N-VA

De nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen zijn multifunctioneel en staan ter beschikking van de lokale gemeenschap (kinderopvang, hobby-, amateur- en sportclubs, lokale verenigingen) en in de vakantieperiodes voor speel-, jeugd- en sportpleinwerking. We onderhouden een goede communicatie met de verschillende actoren voor de open ruimte, zodat we meer en beter kunnen gaan voor verbreding van de activiteiten. Zo kunnen, met goed overleg, recreatie- en cultuuractiviteiten perfect op hetzelfde terrein plaatsvinden waar inspanningen worden gedaan voor natuurbehoud

Open Vld

We grijpen de kans om scholenbouw samen met andere sectoren te bekijken. Scholen moeten minder ‘eilanden’ worden. We laten sport- en andere activiteiten beter aansluiten op de schoolinfrastructuur en bekijken de mogelijkheden om tussen scholen en andere voorzieningen faciliteiten zoals parking of energievoorzieningen te delen. Regelgeving met betrekking tot scholenbouw moet rekening houden met de ruimtelijke beperkingen in steden. De scholen van de toekomst zouden ook na de schooluren toegankelijk moeten zijn voor de gemeenschap.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA