Beginpagina > Ouderen en cultuurparticipatie: naar een Europese agenda


Ouderen en cultuurparticipatie: naar een Europese agenda

maandag 24 november 2014

Europa is het snelst verouderende continent op deze aarde. Een derde van ons is ouder dan 65. Dat percentage zal nog stijgen in de komende jaren. Dit brengt enorme uitdagingen met zich mee, onder meer op vlak van participatie aan cultuur. Onderzoek wijst op de vele voordelen van actieve participatie voor ouderen. Ook de Vlaamse Overheid, in het bijzonder het Departement Cultuur, is zich hiervan bewust. Samen met partners uit Nederland (Fonds voor Cultuurparticipatie – Lang Leve Kunst) en het Verenigd Koninkrijk (Barings Foundation) wil ze het thema ‘ouderen en actieve cultuurparticipatie’ op de Europese agenda zetten. Daartoe worden drie uitwisselingsmomenten georganiseerd.

Een eerste vond plaats in Londen, afgelopen oktober. In 2015 en 2016 volgen nog Den Haag en Brussel. Verschillende vertegenwoordigers uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk waren er bij in de Britse hoofdstad.

Op 16 en 17 oktober verzamelden zo’n 75 deelnemers uit verschillende Europese landen zich in de gebouwen van de Baring Foundation in de Londense City. Beleidsmakers, praktijkwerkers, onderzoekers en andere stakeholders van de kunst-, cultuur-, welzijns- en gezondheidssectoren kwamen er samen om het belang van ouderenparticipatie in de verf te zetten. In verschillende presentaties en workshops werd het centrale thema van ouderen en cultuurparticipatie verder uitgediept aan de hand van praktijkvoorbeelden, wetenschappelijke inzichten en onderlinge uitwisseling.

Tijdens de eerste dag was het voorzitterschap in handen van Hedy d’Ancona, voormalig staatssecretaris, minister en Europees Parlementslid. Interessant vanuit het oogpunt van het sociaal-cultureel werk was de inbreng van prof. Dr. Dominique Verté. Hij wees op het belang van lokale sociale netwerken (o.a. het verenigingsleven) als een belangrijke stimulans voor deelname aan cultuur. Rudy Blauwbloeme van sociaal-culturele vereniging Fedos lichtte er het project Art Generations toe, een succesvol intergenerationeel project dat werd gelanceerd in 2012, het jaar van de Intergenerationele Solidariteit.

Tijdens de tweede dag – onder het voorzitterschap van Bob Collins, voorzitter van de Arts Council of Northern Ireland – werd dieper ingegaan op beleidsmaterie. Voorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk toonden duidelijk aan hoe zeer cultuurbeleid een lokale aangelegenheid is geworden; een tendens die ook in Nederland en in mindere mate ook in Vlaanderen is vast te stellen. Verfrissend was de inbreng van een deelneemster uit Helsinki, die uitdrukkelijk stelde dat ze daar zijn uitgekeken op projecten en vooral denken aan het hervormen van structuren om zo een holistisch beleid ten aanzien van ouderen te realiseren.

In de namiddag werd nagedacht over wat tijdens de volgende bijeenkomst in Den Haag op de agenda moet staan. De FOV wees erop dat de focus van de beleidsadviezen zich niet enkel mag beperken tot ouderen in zorginstellingen. In Vlaanderen bewijzen immers tal van sociaal-culturele verenigingen dag in dag uit dat medioren en senioren zelf het heft in hand nemen om hun vrije tijd actief vorm te geven. Dit aspect dreigde nogal onderbelicht te blijven.

De organisatoren van de conferentie in Den Haag (21 en 22 mei 2015) lanceren nu een “Call for Presentations and Workshops”. Meer informatie vindt u op de website van Long Live Arts. Daar vindt u ook een uitgebreider verslag en bijbehorende documenten van de conferentie in Londen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA