Beginpagina > Cultuurcommissie wisselt van gedachten met sector


Cultuurcommissie wisselt van gedachten met sector

vrijdag 30 januari 2015

De Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement organiseerde op 15 januari een gedachtewisseling met steunpunten en belangenbehartigers uit diverse cultuursectoren. Voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk waren Socius en de FOV van de partij. Uit de negen verhalen halen we alvast lokaal en internationaal cultuurbeleid, diversiteit en cultureel ondernemen als begrippen die herhaaldelijk terugkwamen.

Vier sectoren, vier rode draden

Aan de steunpunten en belangenbehartigers uit het cultureel erfgoed, de kunstensector, het lokaal cultuurbeleid en het sociaal-cultureel volwassenenwerk was gevraagd elk kernachtig de organisatie/sector te duiden en enkele uitdagingen voor deze legislatuur naar voor te schuiven. Zo beluisterden de commissieleden voor elke sector de specifieke accenten. Toch viel op dat de hervormingen op het lokaal/provinciaal vlak een belangrijk aandachtspunt waren. De diverse sectoren rekenden er sterk op dat de Vlaamse overheid een stimulerende rol zou blijven spelen.

Ook internationalisering was een topic: het wegwerken van belemmeringen om internationaal aan de slag te kunnen gaan, het stimuleren van internationale netwerken en de oproep dat Vlaanderen zich proactief zou opstellen in Europese besluitvorming klonk op diverse banken.

In elke sector is de aandacht voor diversiteit ook een prioriteit, zo bleek uit de uiteenzettingen en de antwoorden op de vragen. Voorts was duidelijk dat de ruimte voor sectoren en organisaties om ten volle hun cultureel doel te kunnen verwezenlijken in vele sectoren een zorgenkind was. Voor de steunpunten/belangenbehartigers betekent dit het inzetten op diverse methodes van subsidiëring, financiering en planlastverlichting.

De kracht van sociaal-cultureel werk

Socius verbeeldde de kracht en de rol van het sociaal-cultureel volwassenenwerk op basis van een aantal maatschappelijke kwesties en wees op enkele beleidsuitdagingen, waaronder internationaal en innovatie. De FOV illustreerde de forse subsidie-ingrepen waarmee de sector werd en wordt geconfronteerd. De kern van de boodschap was echter dat er heel wat nodig én mogelijk is om in te zetten op deze sector van bruggenbouwers en duizenden plekken van burgerinitiatief. Dat veertig procent van onze organisaties voorts expliciet met, voor en door kansengroepen werkt, ontsnapte ook niet aan de aandacht van de commissieleden.

Voorts bleek uit de vragen en tussenkomsten dat het voorstel rond de “New Deal” (zie eerdere berichtgeving), waarmee de FOV toekomstgerichte sporen uitzet over de nieuwe rol van de Vlaamse overheid ten aanzien van het lokale en regionale niveau, een belangrijke bron voor verder gesprek is.

Wie de audiovisuele opname van de gedachtewisseling wil zien, kan hier klikken. De erfgoedsector komt ongeveer vanaf de 19de minuut aan bod. De kunstensector vanaf 1:14 u. Lokaal cultuurbeleid vanaf 1:59 u en sociaal-cultureel volwassenenwerk vanaf 2:41 u.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA