Beginpagina > Reacties in de commissie Cultuur en in de pers


Reacties in de commissie Cultuur en in de pers

donderdag 8 oktober 2015

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) voert een herverdeling door van de werkingsmiddelen voor de sociaal-culturele sector. Dat werd duidelijk in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement na vragen van Yamila Idrissi (sp.a) en Marius Meremans (N-VA). De parlementsleden hapten naar adem na het horen van een driedelige uitleg over de subsidie- en erkenningsbeslissingen in het Sociaal-Cultureel werk. Er worden enkele nieuwe organisaties erkend en er komt extra budget van de Nationale Loterij, maar de organisaties zelf moeten ook een "solidariteitsbijdrage" betalen. Zo verpakte minister Gatz althans de besparing op verenigingen en vormingsinstellingen.

Twee vragen en een ontluisterend antwoord

Yamila Idrissi (SP.A) juichte de hoogst noodzakelijke subsidiebeslissing betreffende de bewegingen toe: "Vijf nieuwe bewegingen en het erkennen van het minimum is goed".

Maar tegelijk voelde de politica nattigheid: Toen ik het las was ik blij, ik wilde tweeten, "Bravo minister!". Als het goed is zeg ik het ook, maar één ding hield mij tegen [...]: de vraag waar u het geld hebt gehaald".

Ook Marius Meremans had een vraag voor minister Gatz. Zijn bezoek aan etnisch-culturele federatie FMDO in het kader van Wascabi (het jaarlijkse netwerkevent van FOV) had een onuitwisbare indruk nagelaten. Een goede integratie is belangrijk, zo benadrukte Meremans, zeker in deze tijden waar vluchtelingen hun weg zoeken in Vlaanderen. De ethnisch-culturele federaties hebben hier als brugfiguren een zeer belangrijke rol. Maar ze hebben het financieel bijzonder moeilijk, zo stelde hij vast. Zijn vraag richtte zich voornamelijk op het perspectief voor verhoging van de financiële middelen voor deze subwerksoort.

Het antwoord van de minister

Minister Gatz erkende in zijn gebundeld antwoord op deze twee vragen de noodzaak om meer middelen te voorzien voor etnisch-culturele federaties. Hij bevestigde hun belangrijke maatschappelijke rol. Maar, zo gaf hij aan, technisch-juridisch gezien kon hij bij deze subsidieronde geen onderscheid maken tussen etnisch- culturele federaties en de andere verenigingen. Dat betekent in de praktijk dat ook deze organisaties door de "solidariteitsbijdrage" van de minister worden getroffen. De minister wees daarnaast op het onbedoelde effect van zijn eigen oproep tot "cultuur voor vluchtelingen" die er toe leidt dat deze organisaties nog eens extra belast worden met vragen voor input en toeleiding naar deze vaak moeilijk bereikbare doelgroepen.

Wat betreft de bewegingen volgde de minister in hoge mate de beslissing van de adviescommissie. De adviezen voor de nieuwe bewegingen werden evenwel afgetopt tot op het minimum. De minimumsubsidie voor de bestaande organisaties werd gerespecteerd, maar voor het toepassen van de vele positieve adviezen op basis van de financiële behoefteplannen werden geen middelen gevonden.

Daarnaast verduidelijkte de minister zijn keuzes om zijn financiële plaatje rond te krijgen. Daarover leest u meer in dit persbericht.

Reacties uit het parlement

Marius Meremans (NVA): Mijn vrees is bewaarheid geworden. U zegt dat u niet anders kan, maar het is voor die etnisch-culturele federaties nodig dat er binnen het aangepaste decreet aandacht is voor hun problematiek. U wil nieuwe dynamiek brengen, maar en/en én bovenop dat gaat niet. Dat is nu eenmaal keuzes maken, als je meer dynamiek wil brengen in het veld, dan moet je keuzes maken binnen de budgetten die je hebt.

Yamila Idrissi: Het is goed dat u die bewegingen erkent, dat is beleid maken. Ze betekenen veel voor de samenleving. Maar ook de andere organisaties hangt het water aan de lippen. "Ik heb de indruk dat u bezig bent met een broekzak-vestzak beleid". Lees ook de blog van mevrouw Idrissi.

Caroline Bastiaens: Het wringt bij mij toch wel wat. Er is ook veel dynamiek binnen de bestaande organisaties, vernieuwing zit niet alleen in nieuwe organisaties. U moet oppassen dat u deze dynamiek met uw beslissing niet fnuikt. Ik heb het er een beetje moeilijk mee om op die manier naar de toekomst te kijken. Mijn argwaan over de toekomst is alleen nog maar een beetje toegenomen.

Bart Caron: Ik benadruk nog eens de vraag om snel en duidelijk te communiceren aan de organisaties over de beslissing. Hij gaf verder aan de tabellen eerst goed te willen bestuderen alvorens te reageren op de beslissing.

Het volledige debat kan je herbekijken op de website van het Vlaams Parlement

De beslissing van de minister kwam vandaag ook in de pers aan bod:


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA