donderdag 11 februari 2016
Pulse Transitienetwerk Cultuur is een bundeling van diverse culturele spelers in Vlaanderen: zowel actoren uit de vormingssector, het sociaal-culturele werk, de kunsten, amateurkunsten, de erfgoedsector, architectuur, de audio-visuele sector, enz. werken samen, delen ervaringen en inspireren elkaar rond duurzaamheid. Uniek is dat het transitienetwerk verder gaat dan alleen eco-efficiëntie en ook echt inzet op de grote culturele mindshift die nodig is om de transitie naar duurzaamheid in onze samenleving te versnellen.
Pulse Transitienetwerk Cultuur werd in 2012 door toenmalig minister van Cultuur en Milieu Joke Schauvliege aangemoedigd met een subsidie. De voorbije drie jaar zette Pulse in op een jaarlijkse thematische trefdag, praktijktrajecten, visiemomenten, enz. met als doel mensen samenbrengen, uitwisselen en zo elkaar inspireren. Het Pulse Transitienetwerk Cultuur ging in februari 2013 – voor maximum drie jaar – van start en kreeg tot op heden een jaarlijkse ondersteuning van € 100.000. De huidige overeenkomst liep af op 15 december 2015.
De Gucht vroeg cultuurminister Gatz of er nog middelen gepland waren voor Pulse Transitienetwerk. In december 2015 had de minister op de valreep nog € 75.000 vrijgemaakt om de overeenkomst met het netwerk te verlengen tot eind 2016.
Gatz verklaarde zich nader: “Ik ondersteun het Pulse Transitienetwerk Cultuur verder om de essentiële rol van cultuur in de noodzakelijke systemische transitie naar een meer duurzame samenleving verder vorm te geven.” Hij wees meteen ook op een aantal opdrachten en uitdagingen voor Pulse: “in 2016 moet het transitienetwerk verder inzetten op het ondersteunen van de cultuursector, het verder ontwikkelen van transitie-initiatieven en het zichtbaar maken van goede voorbeelden in de sector.” Hij koppelde daar een viertal concrete initiatieven aan vast. Eén daarvan heeft betrekking op een eindverslag waarin concrete aanbevelingen worden geformuleerd voor de sectoren cultuur, jeugd en media op basis van de opgebouwde kennis en ervaringen zodat er ook in de toekomst aandacht blijft voor kennisdeling en uitwisseling.
Pulse zal blijven inzetten op thema’s als circulaire economie, complementaire munten en maatschappelijk verantwoord cultureel besturen, tijdens diverse ontmoetingsmomenten waarop praktijken uitgewisseld worden en via een uitgebreide website en nieuwsbrief met informatie, handige instrumenten, leesvoer, evenementen enz.
Caroline Bastiaens (CD&V) juichte het antwoord van de minister toe, maar toonde zich tegelijkertijd verbaasd: “De heer Caron en ik hebben hier vorig jaar een aantal vragen over gesteld, onder meer naar aanleiding van de beleidsbrief. Toen maakte u op geen enkele manier aanstalten om dit te continueren. Ik ben hier dus heel tevreden mee, maar ik heb toch een beetje de indruk dat dit een zogenaamde ‘getelefoneerde vraag’ is.”
Ze voegde er de hoop aan toe dat “de inspiratie op het einde van vorig jaar om dit eenmalig te verlengen, op het einde van dit jaar nogmaals komt.” “Het is inderdaad zo dat het er lang naar uitgezien heeft dat wij niet de middelen hadden om het te kunnen voortzetten", aldus Gatz. "Soms gebeuren op het einde van een jaar wonderlijke dingen in begrotingen. Het is dus wel gelukt. Zo simpel is het. Ik maak daar geen geheim van. En ik ben blij dat het kon.”
Bart Caron (Groen) wilde meer duidelijkheid: “Wilt u dat het initiatief in 2017 of 2018 voortloopt? U zegt immers dat u eenmalig nog 75.000 euro wilt vrijmaken? Maar wat daarna?” Wat betreft de voortzetting van het initiatief, gaf Gatz aan niets uit te sluiten voor de toekomst. Pulse geeft alvast zelf aan ook in 2016 dé referentie te willen zijn op vlak van duurzaamheid en cultuur in Vlaanderen.
Meer informatie vind je op de website van het Vlaams Parlement en de website van Pulse.