Beginpagina > De doorstart van de Vlor


De doorstart van de Vlor

woensdag 15 februari 2006

Op 8 februari was er in de hoofdzetel van de KBC veel belangstelling voor de hernieuwde start van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). In het kader van het Beter Bestuurlijk Beleid en de uitvoering van het participatiedecreet functioneert de Vlor vanaf nu als de strategische adviesraad voor Onderwijs en Vorming. Ook de sociaal-culturele sector is er expliciet vertegenwoordigd. Het startmoment werd passend geïllustreerd met een conferentie over gelijke onderwijskansen.

3De Vlor als grote inspraakmachine3

Mia Douterlungne, kervers administrateur-generaal van de Vlaamse Onderwijsraad, lichtte bij de start van de conferentie het nieuwe gezicht van de Vlor toe. Als strategische adviesraad heeft de Vlor vijf deelraden: de Algemene Raad, de Raad voor het basisonderwijs, de Raad voor het secundair onderwijs, de Raad voor het hoger onderwijs en de Raad voor levenslang en levensbreed leren.
Gespreid over de vijf raden zijn 151 mandaten toegekend. De gemandateerden komen uit de inrichtende machten van scholen en onderwijsinstellingen, directies, vakbonden, ouderverenigingen, centra voor leerlingenbegeleiding, studenten en sociaal-economische organisaties. Innoverend is ook dat de sociaal-culturele organisaties per Raad telkens twee effectieve en twee plaatsvervangende leden konden aanduiden. Mia Douterlungne rekende nog voor dat 1126 mensen op een of andere manier bij de werking van de Vlor betrokken zijn.

3Sociaal-culturele organisaties in de Vlor3

De aanduiding van de vertegenwoordigers van de sociaal-culturele organisaties gebeurde, zoals decretaal bepaald, op voordracht van de Staten-Generaal van het Middenveld. De Staten-Generaal opteerde ervoor om het brede spectrum van het sociaal-cultureel werk aan bod te laten komen bij deze delegatie. Zo werd er zorg voor gedragen dat ook kansengroepen (onder andere armen, allochtonen, gehandicapten) een stem zouden krijgen bij de advisering over onderwijs en vorming. De voordrachten gebeurden dan ook hoofdzakelijk via bemiddeling van de belangenorganisaties binnen de sociaal-culturele sector (Netwerk van verenigingen waar armen het woord voeren, het Minderhedenforum en de FOV).

In de Algemene Raad zetelen Fons De Neve (Gezinsbond, FOV) en Sanghmitra Bhutani (Minderhedenforum) als effectieven, Tanja Gouverneur (Kr-8 en Z-11, FOV) en Paul Vaernewijck (Netwerk armen) als plaatsvervangers. In de Raad voor het basisonderwijs zijn de effectieve plaatsen voor Werner Gebruers (Netwerk armen) en Monique De Dobbeleer (Welzijnszorg, FOV), de plaatsvervangende voor Sanghmitra Bhutani (Minderhedenforum) en Veerle Adams (Gezin en Handicap, FOV).
In de Raad voor het secundair onderwijs zijn Annemie Drieskens (Gezinsbond, FOV) en Marc Michiels (KWB, FOV) de effectieven, Peter Debbaut (Vereniging personen met een handicap, FOV) en Peter Janssens (Zicht op Cultuur, FOV) de plaatsvervangers.
In de Raad voor het Hoger Onderwijs zetelen Yeliz Guner (Minderhedenforum) en Ria Van den Heuvel (Zit Stil, FOV) als effectief lid, Elmas Kahraman (Minderhedenforum) en Geert Meert (Zicht op Cultuur, FOV) als plaatsvervangend lid.
In de Raad voor levenslang en levensbreed leren zijn Hugo Verhenne (KBG, FOV) en Mohamed Lahlali (Minderhedenforum) de effectieve leden, terwijl Hugo De Vos (FOV) en Heike Stevens (Zicht op Cultuur, FOV) plaatsvervangend zijn.

3Raad voor levenslang en levensbreed leren3

Deze Raad is de rechtsopvolger van de vroegere Raad voor het Volwassenenonderwijs. Het is nog te vroeg om uit te maken of deze Raad de ambitie, die in de naamgeving wordt gesuggereerd zal kunnen en willen waarmaken. De integratie van het vormings- en onderwijsbeleid voor volwassenen wordt reeds lang met de lippen beleden. Misschien kan met deze Raad voor een zachte doorbraak gezorgd worden.
Het blijft afwachten hoe de overige opleidingsverstrekkers zich in werkzaamheden van de Raad zullen profileren. Naast Ben Bruyndonckx (VIZO) en Gaston De Man (VDAB) is ook Hugo De Blende (SoCiuS) als effectief lid in deze Raad opgenomen. Annemie Vercruysse (eveneens SoCiuS) is zijn plaatsvervangster.

3Het verhaal van gelijke kansen3 De start van de nieuwe Vlor ging gepaard met een interessante conferentie over de aan- of aanwezigheid van gelijke kansen in het onderwijs. Andreas Schleicher en Simon Field (beiden OESO) hielden een toespraak met veel vergelijkend materiaal over de aanwezigheid van gelijke onderwijskansen in diverse OESO-landen. De PISA-resultaten stonden hierbij centraal.
Minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke bewees in zijn bevattelijke en erg gemotiveerde toespraak dat hij de cijfers kende. Hij breide er moeiteloos een aantal opties aan. De teksten van de referaten zijn hier te consulteren.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA