Beginpagina > Verwilghen trekt erkenning Uradex in


Verwilghen trekt erkenning Uradex in

woensdag 1 maart 2006

Marc Verwilghen, federaal minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid publiceerde zopas zijn ministerieel besluit tot intrekking van de machtiging van de beheersvennootschap Uradex om een billijke vergoeding ten voordele van uitvoerende en vertolkende kunstenaars te innen. Het besluit van Verwilghen is omstandig gemotiveerd en beslaat bijna vijf pagina’s in het Belgisch Staatsblad. Hoe het nu verder moet met de inning en uitbetaling van de billijke vergoeding is niet meteen duidelijk.

3Veel geld3

Uradex kreeg een erkenning als beheersvennootschap via een ministerieel besluit van 24 oktober 1995. In die periode is de organisatie er blijkbaar niet in geslaagd om haar opdracht naar behoren te vervullen. De maatschappij heeft in de loop van de voorbije jaren [*miljoenen euro geïnd*], maar slaagde er blijkbaar slechts in een beperkt gedeelte uit te betalen aan de rechthebbenden. In het Staatsblad lezen we dat Uradex per 31 december 2004 een bedrag van 44.410.867,81 euro aan te verdelen middelen had verzameld en er slechts 555.302,80 euro effectief had uitgedeeld aan de gegadigden.

3In gebreke3

Door de overheid werd Uradex in de voorbije jaren herhaaldelijk [*in gebreke gesteld*]. Volgens minister Verwilghen werd hierop nooit een bevredigende repliek gegeven.
De minister wil daarom een voorlopige bewindvoerder aanstellen. Hij dagvaardde de vennootschap voor de rechtbank van eerste aanleg. Op 9 maart komt de zaak voor. Via zijn besluit van 17 februari is Uradex alvast haar [*machtiging kwijt*]. Verwilghen motiveert met een verwijzing naar ernstige en herhaaldelijke inbreuken op de wet rond het auteursrecht en de naburige rechten en op de eigen statuten en het reglement van Uradex.

3Wat met de billijke vergoeding?3

Het Intersectoraal Overleg Cultuur, waar vertegenwoordigers van diverse cultuursectoren overleggen over gemeenschappelijke dossiers, heeft minister Verwilghen intussen om uitleg en verduidelijking gevraagd.
Aan wie moet de [*billijke vergoeding*] in de toekomst door de (sociaal-) culturele organisaties betaald worden? Wie is gerechtigd om te innen? Bij wie kan men terecht bij betwistingen? Op het rijtje vragen kwam (voorlopig?) geen antwoord.
Het blijft overigens onduidelijk of [*minister van Cultuur Anciaux*] reeds een stap verder is in zijn onderhandelingen over het dossier. Anciaux had immers aangekondigd de billijke vergoeding voor de culturele organisaties te willen betalen. Dit staat overigens ook met zoveel woorden in het Vlaams regeerakkoord.

[(Wie het besluit van minister Verwilghen wil consulteren, kan dat downloaden in de rechterkolom.)]

Wie meer informatie wil over de billijke vergoeding klikt hier


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA