Beginpagina > De subsidietoekomst van de volkshogescholen


De subsidietoekomst van de volkshogescholen

dinsdag 30 mei 2006

De dertien sociaal-culturele volkshogescholen schreven vorige maand samen een brief aan cultuurminister Anciaux met een aantal vragen en bezorgdheden over hun subsidie. Terwijl de organisaties nog steeds en dus veel te lang moeten wachten op een antwoord van de minister, biedt een nieuwe overheidspublicatie een interessante vooruitblik op wat de verre subsidietoekomst van de volkshogescholen zou kunnen zijn.

3Anderhalve euro per inwoner3 Er zijn dertien sociaal-culturele volkshogescholen in Vlaanderen. Zij voorzien elk een ander [*geografisch gebied*] of regio van laagdrempeling sociaal-cultureel vormingswerk.
De subsidie-enveloppe die de volkshogescholen per vijfjarige beleidsperiode krijgen, is rechtstreeks afhankelijk van het aantal inwoners van hun regio. De subsidieformule is simpel: [*jaarlijkse anderhalve euro per inwoner van de regio*].

3Bevolkingsevolutie: een blik in de glazen bol3

Het spreekt voor zich dat de volkshogescholen maar al te graag zicht zouden krijgen op de toekomstige [*bevolkingsevoluties*] in hun regio. Een nieuwe publicatie van de Algemene Directie Statistiek van de Vlaamse Gemeenschap biedt een prognose van inwonersaantallen tot het jaar 2021.
De publicatie baseert die prognoses onder meer op de [*evoluties van de voorbije tien jaar*]. Ook deze zijn in de publicatie opgenomen. Net als cijfers rond vergrijzing, werkgelegenheid, arbeidsproductiviteit, gemiddeld inkomen, ...
De geografische indeling die de publicatie hanteert is die van de RESOC’s (regionaal economisch en sociaal overlegcomité). De geografische indeling van die comité’s valt, op een paar details na, perfect samen met die van de volkshogescholen. Brussel valt echter buiten beschouwing.

3Bevolksingaangroei komende 15 jaar3 Voor de volkshogescholen in het algemeen ziet het er goed uit: de totale Vlaamse bevolking steeg tussen 1995 en 2005 met jaarlijks gemiddeld 0,3%. Die [*stijging zet zich de komende 15 jaar verder*], aldus de publicatie, zij het met gemiddeld slechts 0,1%.
De [*oostelijke volkshogescholen*] zullen subsidiematig het meest van die groei kunnen profiteren. Zo zal het inwonersaantal van de regio Oost-Brabant jaarlijks met 0,4% toenemen. Ook voor de regio’s Limburg en de Kempen is er een duidelijk stijging.
Voor de meer [*westelijke volkshogescholen*] is de bevolksingsvoorspelling minder rooskleurig (qua subsidie-effect althans). In een aantal gevallen wordt een afname van de bevolking voorspeld. Dit is het meest uitgesproken in de regio Brugge (-0,12%), vandaag al de regio met het minst aantal inwoners en dus de laagste op de subsidieladder van alle volkshogescholen. Nochtans was ook de bevolking daar de afgelopen tien jaar duidelijk toegenomen.
De volkshogeschool regio Antwerpen is en blijft de volkshogeschool die in haar regio het meest inwoners zal moeten bedienen van sociaal-cultureel volwassenenwerk.

3Meer inwoners, meer subsidie... ook vice versa3 De toepassing van de publicatie leert dus dat de meeste volkshogescholen, voortgaand op de huidige decretale subsidieformule, de komende beleidsperiodes in [*subsidies zullen stijgen*]. Dit betekent automatisch ook dat zij hun opdrachten voor meer mensen in de streek zullen moeten waarmaken.
Bovendien zal het publiek van vandaag niet dat zijn van binnen 15 jaar. De publicatie geeft ook al een paar interessante indicaties over b.v. de [*vergrijzing*] en de verhouding [*niet-actieve tot de actieve*] bevolksingscohorten.

3Download publicatie3 Download hier (.pdf) de publicatie van de Algemene Directie Statistiek (bewerkt door de Administratie Planning en Statistiek - APS).
Een rechtstreekse link naar het cijfermateriaal vind je hier.

3Huidige subsidies volkshogescholen3 Een overzicht van de subsidies 2005 (krachtens het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk) per volkshogeschool, vind je hier. Deze cijfers omvatten nog niet de vastgelegde indexering omdat deze voor 2005 nog niet bekend werd gemaakt door de overheid.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA