Beginpagina > Beweging Stichting Ryckevelde viert 50 jaar


Beweging Stichting Ryckevelde viert 50 jaar

vrijdag 27 oktober 2006

Vorige zaterdag vierde de sociaal-culturele beweging Stichting Ryckevelde haar 50-jarig bestaan. Dit gebeurde tijdens een “hippe” academische zitting in het Concertgebouw in Brugge.
Minister-President Yves Leterme ontvouwde er zijn denkbeelden over een toekomstig Europa. Voor de derde keer werd ook de prijs Karel Verleye uitgereikt.

3Ryckevelde als sociaal-culturele beweging3 De Stichting Ryckevelde werd in 1956 opgericht. Karel Verleye, overleden in 2002, is de grondlegger van de organisatie.
Ryckevelde wilde de bevolking, inzonderheid de jongeren, op mensenmaat [*informeren en sensibiliseren rond de Europese eenwording*]. Vanuit hun vestigingsplaats in Sijsele bij Brugge werd in de voorbije 50 jaar onverdroten ingezet op een Europa dat meer is dan economie. De [*sociale, culturele en ethische dimensie van de Europese samenwerking*] is op zijn minst zo belangrijk. Die aspecten worden te vaak vergeten.
Ryckevelde heeft dit werk rond die [*“vergeten factoren”*] kunnen presteren met de ondersteuning van veel mensen en van meerdere instanties. Alhoewel enigszins een buitenbeentje draait Ryckevelde reeds lang mee in het gesubsidieerde landschap van het sociaal-cultureel werk.
Het luik bewegingen in het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk (2003) zit de Stichting naar eigen zeggen als gegoten. Ryckevelde kan met zijn specialisme rond Europa [*volwassenen over heel Vlaanderen sensibiliseren, informeren en aanzetten tot actie*] rond het maatschappelijk belangrijke Europa-thema.

3Feest in Brugge3 De Stichting koos bij de viering niet voor het klassieke vlaggengezwaai. De korte academische zitting werd klasrijk opgefleurd met acrobatie (Compagnie du Mirador) en dans.
Een kort filmpje combineerde gevat de [*geschiedenis van een eengemaakt Europa en die van Ryckevelde*]. Professor Léonce Bekemans, voorzitter van Ryckevelde, gidste het talrijk opgekomen publiek langs de kernwoorden van Ryckevelde en zijn stichter Verleye: [*l’idée, inspiratie, bezieling, horizon, openness en unité*].
Die gedachten zitten ook in het pas gepubliceerde [*visieboekje*], waarin de opties van Ryckevelde in 50 citaten van Verleye zijn vervat.
[*Minister-President Leterme*] bestempelde het werk van Ryckevelde als van [*onschatbare waarde*]. [*Europa creëren is voor hem een zaak van denkers en doeners.*] Europa als cultuurconcept vergt een lange tocht en gaat gepaard met een lang ontwikkelingsproces.
Hij zag als grote uitdaging het “reconnecteren” van de Europeanen met Europa. Dit gebeurt best langs het aantonen van de [*gedeelde waarden en verantwoordelijkheden*]. Maar hoe dan ook, dit blijft een werk van lange adem, een verhaal van diverse generaties.

3Prijs Karel Verleye3 Voor de derde keer werd de [*prijs Karel Verleye*] (foto) uitgereikt. De prijs bekroont eindwerken van Vlaamse universiteiten en hogescholen die op een originele manier de “vergeten factoren” van het Europese integratieproces belichten.
De eerste prijs ging naar [*Anna Van Cauwenberghe*] (master in de communicatiewetenschappen Universiteit Gent) met haar eindwerk “Audiovisuele media in de beeldvorming en communicatiestrategie van de Europese Unie”. De tweede prijs kwam terecht bij [*Peter Meirsschaut*] (Vakgroep Politieke Wetenschappen Universiteit Gent).Hij kreeg de prijs voor het werk "Het cultuurbeleid van de Europese Unie - een drieluik over de culturele activiteiten van de Europese Unie". Het uitgangspunt van deze scriptie is de vraag [*“hoe en in welke mate doet de Europese Unie aan cultuurbeleid”*]. De auteur onderzocht de expliciete culturele bevoegdheden van de Europese Unie en de kanalen om via andere bevoegdheden een invloed te hebben op cultuur in de Europese Unie.
Hij toont in zijn werk aan dat het cultuurbeleid nog steeds een heel beperkt terrein is voor de Europese Unie. De rol is zo beperkt dat [*slechts 0,03 % van het Europese budget naar cultuur*] gaat.

[(Meer informatie over Stichting Ryckevelde vind je op www.ryckevelde.be.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA