Beginpagina > Nieuwe toekomst voor (kader)vorming in het jeugdwerk


Nieuwe toekomst voor (kader)vorming in het jeugdwerk

woensdag 29 november 2006

Op 22 november stelden het Steunpunt Jeugd en het Platform Kadervorming de resultaten voor van hun denkwerk over de nieuw toekomst voor de erkenning van de kadervorming in het jeugdwerk.
Hoe kan de vorming en kadervorming beter worden gepositioneerd in het debat en de ontwikkelingen rond levenslang en levensbreed leren en rond EVC (Elders of Eerder Verworven Competenties)?

3De huidige attestenregeling onder vuur3 Het aanbod van vorming en kadervorming voor jongeren die een leidinggevende verantwoordelijkheid willen opnemen, is in Vlaanderen zeer divers en rijk.
Toch komt het Platform Kadervorming tot de vaststelling dat de [*huidige regeling om de kadervorming te erkennen (attestenregeling)*] te weinig impulsen geeft om de kwaliteit te versterken.
De erkenningscriteria brengen zware administratieve procedures mee. De bestaande attesten gelden enkel voor vier types van cursussen: voor animator, hoofdanimator, coördinator en instructor. Verschillende visies doen de ronde over de finaliteit van een attest.

3Grote principes van de nieuwe regeling3 Het Platform Kadervorming spiegelde vorige week, tijdens een Nitrox-studiedag, de deelnemers een mogelijke toekomst voor.
Landelijke en provinciale organisaties kunnen een [*3-jarige erkenning*] krijgen als de (kader)vormingsactiviteiten voldoen aan kwalitatieve criteria. De erkenning wordt toegekend [*op basis van inhoud*] en niet meer op basis van een decretale inbedding.
De Vlaamse overheid moet een [*erkenningscommissie*] oprichten met specialisten op het vlak van (kader)vorming. De bewijzen met vermelding van de competenties voor elke vorming, kadervorming, workshop worden uitgereikt door de organisaties zelf.
Het Platform Kadervorming streeft naar een [*uniform systeem van erkende bewijzen*] dat de zichtbaarheid en de geloofwaardigheid van de sector moet verhogen.
Enkel voor de ervaringsbewijzen voor de 4 functies (animator, hoofdanimator, coördinator en instructor) zou rekening gehouden worden met competenties verworven in een niet-jeugdwerk-setting (vrijwilligerswerk, ...).

3Parallellen met EVC in het sociaal-cultureel volwassenenwerk3 Tijdens de grondige bespreking van de principes van de nieuwe regeling in werkgroepjes werden grotendeels dezelfde uitdagingen en bekommernissen geformuleerd als in het EVC-debat in het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
Een samenwerking tussen de jeugd- en de volwassenensector in het kader van het “leerboekje” en het streven naar [*eenvormigheid in het gebruik van leerbewijzen*] zijn gewenst.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA