Beginpagina > Dorp in zicht


Dorp in zicht

zondag 3 december 2006

’Dorp in zicht’ is een methodiek die bewoners van kleine landelijke leefkernen uitnodigt tot participatie en engagement omtrent de leefbaarheid in hun omgeving.

De methodiek ’Dorp in zicht’ maakt gebruik van een [*enquête*] op maat van het dorp. Die enquête wordt door de bewoners opgesteld aan de hand van een uitvoerige vragenlijst.
De uiteindelijke enquête wordt op een persoonlijke manier verspreid bij alle inwoners vanaf 12 jaar. Daarna vindt een analyse plaats met behulp van een internettoepassing. De resultaten vormen een stevige basis om verder te werken aan knelpunten in het dorp.

3Initiatief3 ’Dorp in zicht’ is een instrument voor en door bewoners. De stuwende kracht is een [*projectgroep*] die gaat van en naar de inwoners van een dorp.
Het initiatief kan van de inwoners zelf komen maar ook van een [*vereniging of van het lokaal bestuur*].

3Doelstelling3 ’Dorp in zicht’ kan met verschillende doeleinden worden toegepast.
Sommige projectgroepen willen enkel een zicht krijgen op het [*leven in het dorp*]: de mening van dorpsbewoners horen over een concreet probleem, over verschillende leefbaarheidsthema’s of over gewenste ontwikkelingen.
’Dorp in zicht’ zet bewoners echter ook aan om [*met de resultaten van de bevraging aan de slag te gaan*].
Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een actieplan om het dorp meer leefbaar te maken.
Er kan ook een [*concreet probleem*] worden aangepakt. Of er kan een [*bewonersplatform*] worden gecreëerd als gesprekspartner van de gemeente.

3Verder werken met de resultaten van de bevraging3 De resultaten van de bevraging van ’Dorp in zicht’ kunnen leiden tot verschillende soorten acties.

  • [*Bewoners*] kunnen zelf initiatieven opzetten: het opzetten van een mindermobielencentrale, een dorpskrant, een leesgroep, ...
  • Het [*gemeentebestuur*] en andere actoren kunnen acties ondernemen: bouw van sociale woningen, een vroege belbus, een verkeersingreep, ... hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de bewoners: het uittekenen van de plannen, het opvolgen van gemaakte afspraken, ...
  • Bewoners kunnen in samenwerking met het gemeentebestuur en andere actoren acties opzetten. Het rapport van ’Dorp in zicht’ - opgesteld door de bewonersgroep - is een instrument om de [*dialoog met het lokaal bestuur*] aan te gaan.

’Dorp in zicht’ heeft ook de ambitie om [*de betrokkenheid van bewoners bij het beleid*] voor hun dorp te verhogen door de resultaten van de bevraging van ’Dorp in zicht’ in te passen in een ruimere [*participatiestrategie*].

3Informatie3 www.dorpinzicht.be
Line Windey
Tel. 09/376.71.00
Lore Jonckheere
Tel. 050/39.37.71


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA