Beginpagina > Cultuur voor iedereen


Cultuur voor iedereen

woensdag 14 maart 2007

Het Fonds Cultuurparticipatie, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties waaronder Welzijnsschakels, Vlaams Netwerk van Verenigingen waar armen het woord nemen, VOCB, Samenlevingsopbouw organiseerde op 6 maart een ontmoetingsmoment. Ondanks een groot en divers cultureel aanbod, worden sommige doelgroepen niet of te weinig bereikt. De cultuurkansen voor kansengroepen verhogen was het aanknopingspunt voor deze studie- en reflectiedag.

3Fonds Cultuurparticipatie3

De minister van Cultuur stelt via het Fonds Cultuurparticipatie middelen ter beschikking voor private organisaties die de cultuurparticipatie van mensen in armoede willen bevorderen. Lokale welzijnsorganisaties- en verenigingen richten namens hun klanten of leden de vraag tot terugbetaling van de deelnamekosten (toegangsgeld, gidsbeurt, vervoersonkosten, babysit) rechtstreeks aan het Fonds. Cultuur wordt ruim geïnterpreteerd: podium- en beeldende kunsten, kunsteducatief cursusaanbod, activiteiten georganiseerd door het erkende sociaal-cultureel- en jeugdwerk, activiteiten van cultuurcentra.

3Concrete werking in cijfers3 Tijdens de studiedag werd de werking van het Fonds aan de hand van een beperkt aantal cijfergegevens toegelicht. Het beschikbare budget van het Fonds in 2006 bedroeg 128.000 euro. Ongeveer 1/3de van het budget gaat naar projecten uit het niet-gesubsidieerde cultuuraanbod. In 2006 bereikte het Fonds 14. 489 mensen via 162 organisaties, voornamelijk via Verenigingen waar armen het woord nemen, Centra voor basiseducatie en migranten- en/of vluchtelingenwerkingen. In 2006 werden 827 aanvragen ingediend bij het Fonds. Theatervoorstellingen en musea maken voor eenderde deel uit van de aanvragen. De overige tweederden zijn versnipperd over verschillende kunstdisciplines (muziek, tentoonstellingen, film, circus, poëzie) maar ook over cursussen (6 %) en sociaal-cultureel werk (5 %).

3Het participatiedecreet3 Dirk Verbist, raadgever van het Kabinet Cultuur, gaf aan dat het Fonds een slagkrachtig instrument is om op een structurele manier meer cultuurkansen te creëren voor mensen in armoede. Via het Fonds wordt ook het niet-gesubsidieerde cultuuraanbod belicht en gewaardeerd. Het nieuwe participatiedecreet dat op 1 januari 2008 in voege zal treden, vervangt de aandacht voor cultuurparticipatie in de bestaande decreten niet. Volgens Verbist is het nieuwe participatiedecreet een flankerend beleid ter ondersteuning van bestaande decreten. Hij gaf aan dat het een duurzaam, structureel en geïntegreerd verhaal moet zijn.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA