Beginpagina > Vlaamse regering keurt ratificatie conventie culturele diversiteit (...)


Vlaamse regering keurt ratificatie conventie culturele diversiteit goed

vrijdag 1 juni 2007

Het UNESCO-Verdrag ter bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen, ging van kracht op 18 maart 2007. Door dit verdrag kunnen landen een eigen cultuurbeleid blijven voeren tegen de marktprincipes in. De Vlaamse regering keurde het ontwerpdecreet over dit verdrag op 11 mei goed.

3Cultuur is geen ijskast of stofzuiger3 Dit verdrag over culturele diversiteit waarborgt de [*vrijheid om het huidige (Vlaamse) cultuurbeleid te kunnen verder zetten*]. Voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is cultuur een economisch product zoals een ander waarvoor de gewone marktprincipes gelden. Hierdoor wordt het voor landen steeds moeilijker met subsidies of andere maatregelen de eigen kunstenaars en culturele instellingen te ondersteunen.

Het UNESCO-verdrag gaat hier tegenin. Het stelt dat: “the need to recognize that [*cultural goods and services convey identity, values and meaning*] and consequently cannot be considered as mere commodities or consumer goods like any others”.
Via dit verdrag kunnen landen hun culturele diversiteit beschermen en promoten. Dit verdrag is bindend: protectiemaatregelen op het gebied van cultuur, zoals fiscale voordelen en subsidies, zijn niet aanvechtbaar bij de WTO.

3Ratificatie3 Het UNESCO-Verdrag over de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen werd reeds eerder door [*meer dan 50 lidstaten goedgekeurd*]. Het verdrag ging op 18 maart 2007 van kracht. In België volgt de ratificatie een traject langs de gemeenschappen, gewesten en het federale niveau. Na de [*goedkeuring door de Vlaamse regering*] kan het Vlaams Parlement nog zijn zegje doen. De Europese Unie van haar kant, ratificeerde het verdrag reeds eerder.

[(In de rechterkolom kan je de integrale tekst van het verdrag (weliswaar in het Engels) nalezen.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA