Beginpagina > Grundtvig is herboren


Grundtvig is herboren

woensdag 6 juni 2007

Organisaties binnen de volwasseneneducatie die een kijkje willen nemen en samenwerkingsverbanden zoeken over de Europese binnengrenzen heen, kunnen een beroep doen op het Europees programma voor volwasseneneducatie “Grundtvig”. De Europese Commissie verleent in het kader van Grundtvig subsidies voor de uitwisseling van ervaringen. Het nationaal agentschap voor het "Leven Lang Leren Programma" in Vlaanderen, EPOS vzw, organiseerde op 5 juni een Grundtvig-infodag in Alden Biesen.

3Een nieuw programma 2007-20133Eind 2006 is het Socrates programma geëindigd. De naam "Socrates" is verdwenen, maar de samenstellende delen Comenius, Erasmus en Grundtvig zijn blijven bestaan. Samen met Leonardo da Vinci zijn ze vanaf januari 2007 tot en met eind 2013 de sectorale programma’s in het nieuwe "Een Leven Lang Leren Programma (LLP)". Voortaan spreken we niet meer van Grundtvig-1,2,3 of 4 maar van Grundtvig-projecten, partnerschappen, nascholingsbeurzen, multilaterale projecten en netwerken.

3Nood aan zichtbaarheid en kenbaarheid3 Het toegekende budget voor het “Leven Lang Leren Programma” 2007-2013 bedraagt 6,9 miljard euro. Dit is slechts de helft van het oorspronkelijk door de Europese Commissie gevraagde bedrag. Het LLP moet duidelijk meer in de kijker komen van de beleidsvoerders wil men in de toekomst een grotere hap uit het budget toebedeeld krijgen. Met de informatie- en studiedag zette EPOS vzw een eerste stap om zoveel mogelijk organisaties uit de volwasseneneducatie te laten kennis maken met de mogelijkheden van het Grundtvig-programma en hen te stimuleren een aanvraag in te dienen. Jammer genoeg waren slechts een 25-tal organisaties aanwezig. De moeilijke bereikbaarheid van de Landcommanderij Alden Biesen kan een mogelijke verklaring zijn voor de beperkte opkomst.

3Wie kan een Grundtvig-aanvraag indienen en goedkeuren?3 Alle organisaties werkzaam in de formele, non-formele en informele volwasseneneducatie kunnen aan aanvraag indienen. De nationale agentschappen van de 31 deelnemende landen selecteren de aanvragen voor lerende partnerschappen en beurzen voor bij- en nascholing op basis van dezelfde selectiecriteria en wegingscoëfficiënten. Projecten met aandacht voor prioritaire doelgroepen (laaggeschoolden, senioren, migranten...) hebben duidelijk een streepje voor.

3Lerende partnerschappen (LP)3 Lerende Partnerschappen zijn minstens drie Europese landen die samen werken aan kleinschalige projecten voor twee jaar. Het gaat bijvoorbeeld om een constructieve gedachtewisseling met andere Europese landen over actief burgerschap, gezin, educatie voor gedetineerden, culturele vraagstukken... Gemiddeld ontvangt iedere projectpartner 10.000 euro per jaar voor de financiering van de algemene projectkosten en voor de reiskosten naar het buitenland. De sociaal-culturele organisatie ‘De Rode Antraciet’ lichtte op deze studiedag tijdens een workshop de meerwaarde van haar Grundtvig-project toe. Informatie over het opzetten van lerende partnerschappen, praktijkvoorbeelden en het aanvraagformulier kan u hier downloaden.

3Beurzen voor bij- en nascholing3 Vormingswerkers, trainers, lesgevers die werken met volwassenen kunnen ook een beurs krijgen om in een ander Europees land bij- en nascholing te volgen. Het kan gaan om bijvoorbeeld een cursus, studiebezoek, stage, seminarie of conferentie. Gemiddeld wordt een beurs van 1500 euro per week verstrekt voor de cursus-, reis- en verblijfkosten. Een opleidingstraject mag maximaal zes weken duren. De cursusdatabank inventariseert bij- en nascholingen. Deze site wordt dagelijks geactualiseerd en aangevuld.

3Multilaterale projecten3

Het gaat om projecten die opgezet worden door minimum 3 projectpartners voor twee jaar. Bij de multilaterale projecten ligt de klemtoon op vernieuwing via de verbetering van volwasseneneducatie op het niveau van :

  • de inhoud en het aanbod
  • het beleidsniveau
  • toegang tot leermogelijkheden
  • management

Voor deze projecten moet gezorgd worden voor cofinanciering omdat de EU-bijdrage zich beperkt tot 75% van de totale projectkost.

3Deadlines (onder voorbehoud)3

  • voor leerpartnerschappen: 31 januari 2008
  • voor multilaterale projecten en netwerken: 29 februari 2008
  • voor bij- en nascholingsactiviteiten:31 oktober 2007, 30 januari 2008, 31 maart 2008, 30 juni 2008 en 30 september 2008

3Meer info3 Voor meer informatie en vragen kan u terecht bij EPOS vzw,Renilde Reynders.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA