Beginpagina > Zelfscan interculturaliseren: resultaten enquête


Zelfscan interculturaliseren: resultaten enquête

woensdag 27 juni 2007

De Karel de Grote-hogeschool ontwikkelde een zelfevaluatie-instrument ‘interculturaliseren’ voor cultuur-, jeugdwerk- en sportorganisaties. 650 organisaties werden uitgenodigd het instrument toe te passen op hun organisatie. Ook het sociaal-cultureel volwassenenwerk deed mee. Het Kabinet van minister Anciaux en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media gaf zopas meer uitleg over de gevoerde enquête.

3Korte zelfscan3 Via een korte zelfscan krijgt een organisatie een beeld van de huidige en de gewenste situatie rond interculturaliteit. Het instrument werd in opdracht van minister Anciaux ontworpen door de Karel de Grote-hogeschool (zie ook vorige berichtgeving). Organisaties kunnen hiermee zelfstandig aan de slag en desgevallend een traject uittekenen. Je kan de zelfscan en uitgebreidere vragenlijst hier downloaden.

3Een enquête3 650 organisaties werden uitgenodigd de zelfscan in te vullen. 171 organisaties uit de beleidsvelden sport, jeugd en cultuur gingen daar op in. 54 daarvan kwamen uit de sociaal-culturele sector.

De antwoorden op de enquête werden door verwerkt in een rapport dat een [*‘indicatief, subjectief*] beeld geeft van hoe er binnen de verschillende sectoren over het interculturaliseren van de eigen organisatie wordt nagedacht.’ Het rapport vermeldt verder ook dat ‘het de lezer uitnodigt [*na te denken en zich te positioneren*] t.o.v. het instrument en de onderzoeksresultaten.’

3Conclusies3 Hoewel de resultaten per sector worden voorgesteld, waarschuwt het rapport dat ’[*sectorresultaten niet kunnen worden gegenereerd*]’. Bovendien, is verder te lezen, is ‘[*het aantal respondenten per sector erg verschillend en het beeld dat geschetst wordt, niet steeds even representatief.*]’ Toch trekt men een aantal algemene conclusies:

  • bijna alle respondenten staan principieel positief tegenover het begrip interculturaliteit
  • organisaties interculturaliseren vooral extern: aanbod, deelnemers, partners, netwerk
  • organisaties lijken minder bereid (of bewust) intern te veranderen: personeels- en vrijwilligersbeleid, raad van bestuur scoren lager
  • het begrip ‘interculturele competenties’ is eigenlijk niet geschikt om te bevragen via een zelfscan. Wellicht geldt hetzelfde voor intercultureel beheer en beleid.

3Sociaal-culturele sector3 Als uitsmijter toch enkele cijfertjes voor de sociaal-culturele sector. De gemiddelde score op de verschillende onderdelen wijst uit dat 12% (een 7-tal respondenten dus) zichzelf reeds ziet als een spiegel van de samenleving volgens een quotum van 10 percent (10% van de bevolking in Vlaanderen is immers etnisch divers ), 46% (een 25-tal organisaties) wil het graag worden. Het beeld verandert als ’weerspiegeling’ wordt ‘gedefinieerd’ als ‘niet de 10% norm maar iets in die richting’. Dan vindt ruim een derde van de respondenten zichzelf een spiegel en wil bijna de helft het graag worden.

Voor wat het waard is: zonder echt te vergelijken, geven we toch mee dat de sociaal-culturele sector beduidend hoger scoorde dan de andere. Subjectief en indicatief gezien, dan toch.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA